Całka potrójna po lewej części kuli.
- johanneskate
- Użytkownik
- Posty: 488
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 2 razy
Całka potrójna po lewej części kuli.
Obszar po którym liczę jest to połowa kuli dla której y<=0 .
Nie mogę poradzić sobie z wyznaczeniem kąta zenitalnego, czyli tego między płaszczyzną OY i wektorem r.
Wzory biorę z : ... ferycznych .
System "matematyczny" .
I problem mam właśnie tylko z tym jednym kątem.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Całka potrójna po lewej części kuli.
Skoro zakładasz, że \(\displaystyle{ y\leq 0}\), to
\(\displaystyle{ r\sin\phi\sin\theta\leq 0}\)
ale zawsze jest
\(\displaystyle{ \sin \theta \geq 0, \theta\in [0,\pi]}\)
więc
\(\displaystyle{ \theta \in [0,\pi]}\)
PS Nie ma czegoś takiego jak płaszczyzna \(\displaystyle{ OY}\).
\(\displaystyle{ r\sin\phi\sin\theta\leq 0}\)
ale zawsze jest
\(\displaystyle{ \sin \theta \geq 0, \theta\in [0,\pi]}\)
więc
\(\displaystyle{ \theta \in [0,\pi]}\)
PS Nie ma czegoś takiego jak płaszczyzna \(\displaystyle{ OY}\).