\(\displaystyle{ \int \frac{x^2-1}{x^2 (x+\frac{1}{x}) \sqrt{x^2 + \frac{1}{x^2}}} dx}\)
Narazie rozdzieliłem na dwie całki, tylko nie mam pojęcia czy to ma sens. Wolfram nie pokazuje rozwiązania jako funkcji elementarnych, więc czy w ogóle takie rozwiązanie istnieje? Jak to w ogole ruszyć?
Po uproszczeniu:
\(\displaystyle{ \int \frac{x^2-1}{(x^2+1)\sqrt{x^4+1}} dx}\)
Ciężka całka
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Ciężka całka
Przychodzi mi do głowy genialne podstawienie, które nie mam pojęcia do czego doprowadzi:
\(\displaystyle{ t=x+\frac{1}{x}}\)
\(\displaystyle{ dt=\frac{x^2-1}{x^2}dx}\)
\(\displaystyle{ x^2+\frac{1}{x^2}=t^2-2}\)
Spróbuj coś z tym zrobić.
\(\displaystyle{ t=x+\frac{1}{x}}\)
\(\displaystyle{ dt=\frac{x^2-1}{x^2}dx}\)
\(\displaystyle{ x^2+\frac{1}{x^2}=t^2-2}\)
Spróbuj coś z tym zrobić.
-
Fanik
- Użytkownik

- Posty: 215
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 23 razy
Ciężka całka
\(\displaystyle{ \[
\begin{array}{l}
\int {\frac{{x^2 - 1}}{{x^2 \left( {x + \frac{1}{x}} \right)\sqrt {x^2 + \frac{1}{{x^2 }}} }}} dx = \int {\frac{{x^2 - 1}}{{x^2 \left( {x + \frac{1}{x}} \right)\sqrt {\left( {x + \frac{1}{x}} \right)^2 - 2} }}} dx = \int {\frac{{\frac{{x^2 - 1}}{{x^2 }}}}{{\left( {x + \frac{1}{x}} \right)\sqrt {\left( {x + \frac{1}{x}} \right)^2 - 2} }}} dx = \int {\frac{{1 - \frac{1}{{x^2 }}}}{{\left( {x + \frac{1}{x}} \right)\sqrt {\left( {x + \frac{1}{x}} \right)^2 - 2} }}} dx = \\
= \left\{ \begin{array}{l}
x + \frac{1}{x} = t \\
\left( {1 - \frac{1}{{x^2 }}} \right)dx = dt \\
\end{array} \right\} = \int {\frac{{dt}}{{t\sqrt {t^2 - 2} }}} = \left\{ \begin{array}{l}
\sqrt {t^2 - 2} = t - u \\
t^2 - 2 = t^2 - 2tu + u^2 \\
2tu = u^2 + 2 \\
t = \frac{{u^2 + 2}}{{2u}} \\
dt = \frac{{4u^2 - 2u(u^2 + 2)}}{{4u^2 }}du = \frac{{2u^2 - 4u}}{{4u^2 }}du = \frac{{u - 2}}{{2u}}du \\
\end{array} \right\} = \int {\frac{{\frac{{u - 2}}{{2u}}du}}{{\frac{{u^2 + 2}}{{2u}}\left( {\frac{{u^2 + 2}}{{2u}} - u} \right)}}} = \\
= \int {\frac{{u - 2}}{{\left( {u^2 + 2} \right)\left( {\frac{{u^2 + 2}}{{2u}} - u} \right)}}} du = \int {\frac{{2u\left( {u - 2} \right)}}{{\left( {u^2 + 2} \right)\left( {u^2 + 2 - 2u^2 } \right)}}} du = \int {\frac{{2u\left( {u - 2} \right)}}{{\left( {u^2 + 2} \right)\left( {2 - u^2 } \right)}}} du = ... \\
\end{array}
\]}\)
\begin{array}{l}
\int {\frac{{x^2 - 1}}{{x^2 \left( {x + \frac{1}{x}} \right)\sqrt {x^2 + \frac{1}{{x^2 }}} }}} dx = \int {\frac{{x^2 - 1}}{{x^2 \left( {x + \frac{1}{x}} \right)\sqrt {\left( {x + \frac{1}{x}} \right)^2 - 2} }}} dx = \int {\frac{{\frac{{x^2 - 1}}{{x^2 }}}}{{\left( {x + \frac{1}{x}} \right)\sqrt {\left( {x + \frac{1}{x}} \right)^2 - 2} }}} dx = \int {\frac{{1 - \frac{1}{{x^2 }}}}{{\left( {x + \frac{1}{x}} \right)\sqrt {\left( {x + \frac{1}{x}} \right)^2 - 2} }}} dx = \\
= \left\{ \begin{array}{l}
x + \frac{1}{x} = t \\
\left( {1 - \frac{1}{{x^2 }}} \right)dx = dt \\
\end{array} \right\} = \int {\frac{{dt}}{{t\sqrt {t^2 - 2} }}} = \left\{ \begin{array}{l}
\sqrt {t^2 - 2} = t - u \\
t^2 - 2 = t^2 - 2tu + u^2 \\
2tu = u^2 + 2 \\
t = \frac{{u^2 + 2}}{{2u}} \\
dt = \frac{{4u^2 - 2u(u^2 + 2)}}{{4u^2 }}du = \frac{{2u^2 - 4u}}{{4u^2 }}du = \frac{{u - 2}}{{2u}}du \\
\end{array} \right\} = \int {\frac{{\frac{{u - 2}}{{2u}}du}}{{\frac{{u^2 + 2}}{{2u}}\left( {\frac{{u^2 + 2}}{{2u}} - u} \right)}}} = \\
= \int {\frac{{u - 2}}{{\left( {u^2 + 2} \right)\left( {\frac{{u^2 + 2}}{{2u}} - u} \right)}}} du = \int {\frac{{2u\left( {u - 2} \right)}}{{\left( {u^2 + 2} \right)\left( {u^2 + 2 - 2u^2 } \right)}}} du = \int {\frac{{2u\left( {u - 2} \right)}}{{\left( {u^2 + 2} \right)\left( {2 - u^2 } \right)}}} du = ... \\
\end{array}
\]}\)
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Ciężka całka
Ja bym dalej podstawił po prostu
\(\displaystyle{ u=\sqrt{t^2-2}}\)
dostając szybko
\(\displaystyle{ \int \frac{du}{u^2+2}=\frac{1}{\sqrt{2}}\arctan \frac{u}{\sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ u=\sqrt{t^2-2}}\)
dostając szybko
\(\displaystyle{ \int \frac{du}{u^2+2}=\frac{1}{\sqrt{2}}\arctan \frac{u}{\sqrt{2}}}\)
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6954
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
Ciężka całka
Fanik, jezeli koniecznie chcesz stosowac podstawienie Eulera to lepiej drugie
\(\displaystyle{ \int{ \frac{ \mbox{d}t}{t \sqrt{t^2-2} } }\\
\sqrt{t^2-2}=\left( t-2\right)u- \sqrt{2}\\}\)
Wtedy otrzymasz mniej wiecej to co proponuja Zordon i yorgin
\(\displaystyle{ \int{ \frac{ \mbox{d}t}{t \sqrt{t^2-2} } }\\
\sqrt{t^2-2}=\left( t-2\right)u- \sqrt{2}\\}\)
Wtedy otrzymasz mniej wiecej to co proponuja Zordon i yorgin

