całka po ograniczonym przedziale
- withdrawn
- Użytkownik
- Posty: 282
- Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
całka po ograniczonym przedziale
Jak obliczyć całkę ograniczoną prostymi \(\displaystyle{ x=0 , y=0}\) i parabola \(\displaystyle{ y = x^{2}}\)
Jak w ogole zabrać się za obliczenie tej calki:
\(\displaystyle{ \iint_{D} 6xy^{4} e^{{x^{2}}y^{2}}}dxdy}\)
Jak w ogole zabrać się za obliczenie tej calki:
\(\displaystyle{ \iint_{D} 6xy^{4} e^{{x^{2}}y^{2}}}dxdy}\)
- withdrawn
- Użytkownik
- Posty: 282
- Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
całka po ograniczonym przedziale
nie umiem znalezc myku na policzenie tej calki, bo iteracja najprawdopodobniej wyglada tak:
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{1}\int\limits_{0}^{1} 6xy^{4}e^{x^{2}y^{2}} dx dy}\)
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{1}\int\limits_{0}^{1} 6xy^{4}e^{x^{2}y^{2}} dx dy}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
całka po ograniczonym przedziale
Nie, obszarem nie jest kwadrat \(\displaystyle{ [0,1] \times [0,1]}\).
Przy całkowaniu wygodnie jest wpierw obliczyć całkę po \(\displaystyle{ \dd x}\).
Przy całkowaniu wygodnie jest wpierw obliczyć całkę po \(\displaystyle{ \dd x}\).
- withdrawn
- Użytkownik
- Posty: 282
- Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
całka po ograniczonym przedziale
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{1}\int\limits_{\sqrt(y)}^{1} 6xy^{4}e^{x^{2}y^{2}} dx dy}\)
taki obszar ?? jak najpierw scalkuję po x ,to biorąc za podstawienie \(\displaystyle{ x^{2} = t}\) otrzymam calke \(\displaystyle{ e^{t}}\) . moze byc?>> jak mam scalkowac to po y? jakie wziac podstawienie ???
taki obszar ?? jak najpierw scalkuję po x ,to biorąc za podstawienie \(\displaystyle{ x^{2} = t}\) otrzymam calke \(\displaystyle{ e^{t}}\) . moze byc?>> jak mam scalkowac to po y? jakie wziac podstawienie ???
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
całka po ograniczonym przedziale
Dalej są złe granica.
Jeśli chodzi o całkowanie to nie wróż i nie zgaduj, tylko po prostu zapisz co wychodzi i wtedy myśl co dalej.
Jeśli chodzi o całkowanie to nie wróż i nie zgaduj, tylko po prostu zapisz co wychodzi i wtedy myśl co dalej.
- withdrawn
- Użytkownik
- Posty: 282
- Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
całka po ograniczonym przedziale
no co Ty nie powiesz, nie wrożę i nie zgaduję. piszę co mi się wydaje i ciągle jest zle.
więc moze mi pomozesz? bo narazie słyszę tylko "dobre, nic nie pomocne,rady"
więc moze mi pomozesz? bo narazie słyszę tylko "dobre, nic nie pomocne,rady"
- withdrawn
- Użytkownik
- Posty: 282
- Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
całka po ograniczonym przedziale
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{x^{2}}\int\limits_{0}^{1} 6xy^{4}e^{x^{2}y^{2}} dx dy}\)
moze tak?-- 5 lut 2013, o 02:59 --W końcu
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{1}\int\limits_{0}^{\sqrt(y)} 6xy^{4}e^{x^{2}y^{2}} dx dy}\)
Ponieważ patrząc na rysunek: \(\displaystyle{ 0 \leq x \leq 1}\), natomiast \(\displaystyle{ 0 \leq y \leq \sqrt(y)}\).
Odpowiednio patrząc z drugiej strony (zmieniając kolejność całkowania) mamy: \(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{1}\int\limits_{x^2}^{1} 6xy^{4}e^{x^{2}y^{2}} dy dx}\)
Obie całki po wyliczeniu dają wynik \(\displaystyle{ e - 2}\)
Teraz dobrze? ;>
moze tak?-- 5 lut 2013, o 02:59 --W końcu
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{1}\int\limits_{0}^{\sqrt(y)} 6xy^{4}e^{x^{2}y^{2}} dx dy}\)
Ponieważ patrząc na rysunek: \(\displaystyle{ 0 \leq x \leq 1}\), natomiast \(\displaystyle{ 0 \leq y \leq \sqrt(y)}\).
Odpowiednio patrząc z drugiej strony (zmieniając kolejność całkowania) mamy: \(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{1}\int\limits_{x^2}^{1} 6xy^{4}e^{x^{2}y^{2}} dy dx}\)
Obie całki po wyliczeniu dają wynik \(\displaystyle{ e - 2}\)
Teraz dobrze? ;>