Pole powierzchni ograniczonej funkcjami

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
NagashTheBlack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 7 razy

Pole powierzchni ograniczonej funkcjami

Post autor: NagashTheBlack »

Witam, mam prośbę o sprawdzenie zadania, rozwiązałem, ale coś mi tu nie pasuje (może tylko przeczucia).

Pole ograniczone \(\displaystyle{ f(x)= x^{2}}\) i g(x)=x+2

\(\displaystyle{ x^{2}=x+2 \Rightarrow x^{2}-x+2=0
\Rightarrow (x+1)(x-2)=0

S= \int_{-1}^{2} x+2-x^{2} dx = \left( \frac{x^{2}}{2} +2x - \frac{x^{3}}{3} \right) po 2,-1 = 4,5}\)
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Pole powierzchni ograniczonej funkcjami

Post autor: konrad509 »

Ok. Tylko błąd po znaku \(\displaystyle{ \Rightarrow}\), powinno być \(\displaystyle{ x^{2}-x\red-\black2=0}\)
NagashTheBlack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 7 razy

Pole powierzchni ograniczonej funkcjami

Post autor: NagashTheBlack »

A widzisz, wiedziałem, że coś mi nie pasuje, dzięki
ODPOWIEDZ