Obliczyć całkę trygonometryczną

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Macius700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 27 razy

Obliczyć całkę trygonometryczną

Post autor: Macius700 »

\(\displaystyle{ \int \cos^5x \cdot \sqrt{sinx} \cdot dx}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Obliczyć całkę trygonometryczną

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ t=\sin x}\) i po całce.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Obliczyć całkę trygonometryczną

Post autor: loitzl9006 »

i jeszcze \(\displaystyle{ \cos^5x=\cos x \cdot \cos^4x=\cos x \cdot \left( \cos^2x\right)^2=\cos x \cdot \left( 1-\sin^2x\right)^2}\)
ogólnie jak masz do policzenia całki z funkcją trygonometryczną sinus bądź cosinus w nieparzystej potędze to przydatne są takie przekształcenia jak powyżej.
ODPOWIEDZ