całka potrójna, sferyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 15:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
całka potrójna, sferyczne
Obliczyc Całke potrojna\(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{}^{} \int_{}^{} z ^{2}dxdydz}\)
\(\displaystyle{ U= \left\{ \left( x,y,z\right) : \sqrt{x ^{2} +y ^{2}} \le z \le \sqrt{5-x ^{2}-y ^{2} } ,x \ge 0 \right\}}\)
Mamy stożek ograniczony z góry półsferą i \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
wychodzi mi taka całka
\(\displaystyle{ \int_{ \frac{-\pi}{2} }^{ \frac{\pi}{2} }d\varphi \int_{0}^{ \frac{\pi}{2} }d\psi \int_{0}^{ \sqrt{ \frac{5}{2} } }r ^{2}\cos ^{2} \psi \cdot r ^{2}\sin \psi dr}\)
Mam nadzieje, ze przedziały sa dobre.
Bardzo prosze o sprawdzenie i ewentualna podpowiedz jak obliczyc taka calke.
\(\displaystyle{ U= \left\{ \left( x,y,z\right) : \sqrt{x ^{2} +y ^{2}} \le z \le \sqrt{5-x ^{2}-y ^{2} } ,x \ge 0 \right\}}\)
Mamy stożek ograniczony z góry półsferą i \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
wychodzi mi taka całka
\(\displaystyle{ \int_{ \frac{-\pi}{2} }^{ \frac{\pi}{2} }d\varphi \int_{0}^{ \frac{\pi}{2} }d\psi \int_{0}^{ \sqrt{ \frac{5}{2} } }r ^{2}\cos ^{2} \psi \cdot r ^{2}\sin \psi dr}\)
Mam nadzieje, ze przedziały sa dobre.
Bardzo prosze o sprawdzenie i ewentualna podpowiedz jak obliczyc taka calke.
- johanneskate
- Użytkownik
- Posty: 488
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 2 razy
całka potrójna, sferyczne
Czy rozwiązaniem tego równania może być również taka całka:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2 \pi} \mbox{d} \alpha \int_{0}^{ \sqrt{ \frac{5}{2}} } \mbox{d}r \int_{r}^{ \sqrt{5-r} } r ^{3} dz}\)
?
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2 \pi} \mbox{d} \alpha \int_{0}^{ \sqrt{ \frac{5}{2}} } \mbox{d}r \int_{r}^{ \sqrt{5-r} } r ^{3} dz}\)
?
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
całka potrójna, sferyczne
johanneskate, a jakiego równania niby?
Jeśli chodzi o obliczenie całki z zadania to nie, źle zapisana jest ta całka we wsp. walcowych.
Jeśli chodzi o obliczenie całki z zadania to nie, źle zapisana jest ta całka we wsp. walcowych.
- johanneskate
- Użytkownik
- Posty: 488
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 2 razy
całka potrójna, sferyczne
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2 \pi} \mbox{d} \alpha \int_{0}^{ \sqrt{ \frac{5}{2}} } \mbox{d}r \int_{r}^{ \sqrt{5-r} } r z^{2} dz}\)
?
?
- johanneskate
- Użytkownik
- Posty: 488
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 2 razy