objętość bryły

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
lisekpk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 13 razy

objętość bryły

Post autor: lisekpk »

Obliczyć obj brył powstalych w wyniku obrotu figury T wokół osi OY.

\(\displaystyle{ T: 0 \le x \le 1 , x^{2} \le y \le \sqrt{x}}\)

No i wg mnie to będzie:

\(\displaystyle{ V = 2 \pi \int_{0}^{1}x( x^{2}- \sqrt{x})dx = 2 \pi \int_{0}^{1}( x^{3} - x^{ \frac{3}{2} })dx}\)
No ale po obliczeniach wychodzi mi wartość ujemna

Czy to jest dobrze??
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

objętość bryły

Post autor: aalmond »

Jaki wzór zastosowałeś?
ODPOWIEDZ