Całka oznaczona.

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
arbeiten100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 19 gru 2011, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zakopane
Podziękował: 5 razy

Całka oznaczona.

Post autor: arbeiten100 »

\(\displaystyle{ \int_{0}^{2} \frac{dx}{(x+2) \sqrt{2-x} }}\)
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Całka oznaczona.

Post autor: aalmond »

Najpierw rozwiąż całkę nieoznaczoną.
Podstawienie:
\(\displaystyle{ \sqrt{2-x} = t}\)
ODPOWIEDZ