całka krzywoliniowa

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
adaptacja_film
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 26 lip 2011, o 16:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 6 razy

całka krzywoliniowa

Post autor: adaptacja_film »

mógłby mi ktoś powiedzieć co źle liczę w takiej całce:

\(\displaystyle{ \int_{K} y^{2} dx + (x^{2}+ y^{2})dy \\ \mbox{K - jest okręgiem} \ \ x^{2}-2x + y^{2} =0}\)

Aby ją obliczyć skorzystałam z twierdzenia Greena
moja funkcja \(\displaystyle{ P= y^{2}, Q=x^{2}+ y^{2}}\)

obliczyłam pochodne \(\displaystyle{ \frac{dP}{dy}=2y , \ \mbox{a} \ \frac{dQ}{dx}=2x}\)

i ustaliłam granice całkowania \(\displaystyle{ x(0,1)}\) a \(\displaystyle{ y(-1,1)}\)

po podstawieniu tego do całki wynik wychodzi \(\displaystyle{ 8}\), niestety w książce \(\displaystyle{ 2\pi}\)

pewnie źle ustalam granice całki, może ktoś pomóc?
Ostatnio zmieniony 17 lut 2012, o 12:03 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

całka krzywoliniowa

Post autor: Kartezjusz »

Pracujesz na okręgu,więc musisz przejść na jego parametryzację i masz...
ODPOWIEDZ