Całka funkcji wymiernej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
rybka0805
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 14 mar 2011, o 19:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Całka funkcji wymiernej

Post autor: rybka0805 »

Mam do obliczenia taką całkę: \(\displaystyle{ \int{x \sqrt{(x-1)(x+2)}}dx}\), ale bez użycia metody współczynników nieoznaczonych. Może mi ktoś coś podpowiedzieć?:)
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Całka funkcji wymiernej

Post autor: aalmond »

To może podstawienie:
\(\displaystyle{ x + \frac{1}{2} = \frac{3}{2} t}\)
mkacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 4 lis 2010, o 16:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :)
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 3 razy

Całka funkcji wymiernej

Post autor: mkacz »

Można zastosować podstawienia Eulera.

Poprzez I podstawienie Eulera będzie

\(\displaystyle{ \sqrt{ x^{2}-x+2 } = x+t}\) (można też dać\(\displaystyle{ x-t}\))
Stronami do kwadratu, x w kwadracie się skróci, a my możemy wyznaczyć już tego \(\displaystyle{ x}\), po czym wyznaczamy \(\displaystyle{ dx}\) i mamy już wszystko. Teraz rozwiązujemy całkę wymierną. I wracamy się z podstawieniem.
ODPOWIEDZ