pole pod wykresem

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
krajesky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 paź 2011, o 13:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

pole pod wykresem

Post autor: krajesky »

Hej, mam taki oto problem:
posiadam wykres zbliżony do tego na obrazku

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/h/01e27c38a43/
Q to przepływ, C to koncentracja unosin, iloczyn Q i C daje unoszenie U[g/s]. Chciałbym znać wartość unoszenia w pasku od t1 do t2. Posiadam jakieś niepełne notatki z których wynika, że:
\(\displaystyle{ Y= \int_{t1}^{t2} Q(t)*C(t)}\) lub też \(\displaystyle{ Y= \int_{t1}^{t2} U(t)dt}\)

Czy unoszenie w pasku(Y) będzie równe 'de facto' iloczynowi pola pod niebieską i pola pod czerwoną krzywą czy tez należy je wyznaczyć inaczej? Jak?
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Pomógł: 69 razy

pole pod wykresem

Post autor: mcbob »

krajesky pisze:Czy unoszenie w pasku(Y) będzie równe 'de facto' iloczynowi pola pod niebieską i pola pod czerwoną krzywą?
Nie.
krajesky pisze:czy tez należy je wyznaczyć inaczej? Jak?
Można np. iterpolować te wykresy na zadanym przedziale i obliczyć \(\displaystyle{ Y= \int_{t1}^{t2} Q(t)*C(t)}\)
ODPOWIEDZ