Mógłby mi ktoś pomóc obliczyć następujące całki?
1) \(\displaystyle{ \int e^{x} x^{2} \mbox{d} x}\)
2) \(\displaystyle{ \int \frac{\mbox{d}x}{2x^{2}+ 3x+1}}\)
3) \(\displaystyle{ \int x \sqrt{3+x^{2}} \mbox{d}x}\)
4) \(\displaystyle{ \int x\sin x\mbox{d}x}\)
5) \(\displaystyle{ \int \frac{\ln x}{x} \mbox{d}x}\)
z góry dziękuje za pomoc i jasne wytłumaczenie
Problem z całkami nieoznaczonymi
Problem z całkami nieoznaczonymi
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2011, o 06:53 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Problem z całkami nieoznaczonymi
ad. 1
przez części
ad. 2
rozkład na ułamki proste
ad. 3
podstawienie:
\(\displaystyle{ 3+x ^{2} = p}\)
ad. 4
przez części
ad. 5
podstawienie:
\(\displaystyle{ \ln x = t}\)
przez części
ad. 2
rozkład na ułamki proste
ad. 3
podstawienie:
\(\displaystyle{ 3+x ^{2} = p}\)
ad. 4
przez części
ad. 5
podstawienie:
\(\displaystyle{ \ln x = t}\)
Problem z całkami nieoznaczonymi
chyba wkradł mi się tu błąd
w 5.
teraz zerkam i chodziło o :
\(\displaystyle{ \int \frac{\ln}{x} \mbox{d}x}\)
w 5.
teraz zerkam i chodziło o :
\(\displaystyle{ \int \frac{\ln}{x} \mbox{d}x}\)
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2011, o 23:34 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
Problem z całkami nieoznaczonymi
dzięki za szybką odpowiedz -- 7 wrz 2011, o 19:18 --mam jeszcze jedno pytanie, teraz o pochodną kierunkową wyrażenia:
\(\displaystyle{ f(x,y)= y^{2} + ln(xy)}\)
i pochodne I i II rzędu wyrażenia
\(\displaystyle{ f(x,y)= x^{2}lny}\)
są to zadania z egzaminu ktore nie wiem czy dobrze rozwiązałam...
\(\displaystyle{ f(x,y)= y^{2} + ln(xy)}\)
i pochodne I i II rzędu wyrażenia
\(\displaystyle{ f(x,y)= x^{2}lny}\)
są to zadania z egzaminu ktore nie wiem czy dobrze rozwiązałam...