Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
skywalker
Użytkownik
Posty: 3 Rejestracja: 4 wrz 2011, o 15:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Post
autor: skywalker » 5 wrz 2011, o 17:41
Obliczyć pole obszaru ograniczonego parabolą
\(\displaystyle{ y=- x ^{2} + 4x - 3}\)
i stycznymi do niej w punktach
\(\displaystyle{ A (0,-3) ; B (3,0)}\)
Obliczyłam styczne są to:
\(\displaystyle{ y = 4x - 3}\)
\(\displaystyle{ y = -2x+6}\)
i nie bardzo wiem jak ułożyć stosowną całkę...
miki999
Użytkownik
Posty: 8691 Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy
Post
autor: miki999 » 5 wrz 2011, o 19:01
Na początek zrób sobie rysunek.
Podziel sobie wszystko na kilka przedziałów.