Długość krzywej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
skywalker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 wrz 2011, o 15:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Długość krzywej

Post autor: skywalker »

Obliczyć długość krzywej:

\(\displaystyle{ y(x) = \frac{(x-3)}{3} \sqrt{x}

x \in [0,3]}\)
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

Długość krzywej

Post autor: mateuszek89 »

Skorzystaj ze wzoru. Jak wszystko poobliczasz to ładnie wszystko się skróci pod pierwiastkiem. Pamiętaj, że \(\displaystyle{ \sqrt{a^2}=|a|}\), choć w zasadzie z tego co widzę możesz bez wartości bezwzględnej to zostawić, bo w tym przedziale funkcja będzie przyjmowała wartości dodatnie. pozdrawiam!
ODPOWIEDZ