Witam mam problem z całką, nie tyle przez to, że jest oznaczona ale dlatego, że nie potrafię dojść do tego, żeby ja wyliczyć na tyle, aby podstawić granice tej całki. Zacząłem robić ją przez części, jednak zacinam się w momencie w którym wydaje mi się, że policzenie pochodnej lub całki z pewnego wyrażenia jest wręcz niemożliwe. Prosiłbym kogoś o rozwiązanie tej całki. Zależy mi na tym przykładzie bo na poprawce jestem pewien, że dostaniemy podobny albo nawet trudniejszy.
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{2}\frac{ x^{3} }{ \sqrt{4-x ^{2} } } dx}\)
Obliczyć całkę oznaczoną
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 5 wrz 2011, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stalowa wola
Obliczyć całkę oznaczoną
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2011, o 15:36 przez edek90, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Obliczyć całkę oznaczoną
Rozumiem, że liczysz całkę względem \(\displaystyle{ x}\)
podstawienie:
\(\displaystyle{ 4 - x ^{2} = p ^{2}}\)
podstawienie:
\(\displaystyle{ 4 - x ^{2} = p ^{2}}\)