pole obszaru ograniczonego krzywymi

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Anka20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 16 lut 2010, o 15:37
Płeć: Kobieta
Podziękował: 10 razy

pole obszaru ograniczonego krzywymi

Post autor: Anka20 »

Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi:
\(\displaystyle{ y ^{2}=2x+1 \ y ^{2} =-6x+9}\)

Czy granice całkowania beda takie?

\(\displaystyle{ \frac{y ^{2}-1 }{2} \le x \le \frac{9-y ^{2} }{6} \\ - \sqrt{3} \le y \le \sqrt{3}}\)
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

pole obszaru ograniczonego krzywymi

Post autor: aalmond »

Tak.
ODPOWIEDZ