Egzamin z analizy, problem z całkami
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 4 wrz 2011, o 09:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 3 razy
Egzamin z analizy, problem z całkami
Witam Serdecznie.
Na egzaminie miałem zadanie treści następującej: Obliczyć całkę \(\displaystyle{ \int\int y \cos x ^{2}\,\text dx\,\text dy}\) gdy obszar D zawarty jest pomiędzy krzywymi \(\displaystyle{ y= \sqrt{x} , y=0 \ i \ x=4}\).
Potrafię narysować ten obszar ale nie wiem jak zrobić obliczenie D.
Czy po przekształceniach będzie tam postać: \(\displaystyle{ \int_{0}^{4} x^{2}\,\text dx \int_{0}^{ \sqrt{x} }y\cos\,\text dy}\)?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Serdecznie!
Na egzaminie miałem zadanie treści następującej: Obliczyć całkę \(\displaystyle{ \int\int y \cos x ^{2}\,\text dx\,\text dy}\) gdy obszar D zawarty jest pomiędzy krzywymi \(\displaystyle{ y= \sqrt{x} , y=0 \ i \ x=4}\).
Potrafię narysować ten obszar ale nie wiem jak zrobić obliczenie D.
Czy po przekształceniach będzie tam postać: \(\displaystyle{ \int_{0}^{4} x^{2}\,\text dx \int_{0}^{ \sqrt{x} }y\cos\,\text dy}\)?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Serdecznie!
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2011, o 19:57 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Egzamin z analizy, problem z całkami
No nie bardzo. Z czego liczysz ten \(\displaystyle{ \cos}\) pod całką? ( i dlaczego \(\displaystyle{ x^2}\) spod niego wyskoczyło? )
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 4 wrz 2011, o 09:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 3 razy
Egzamin z analizy, problem z całkami
Po prostu myślałem że rozbija się to wyrażenie\(\displaystyle{ y\cos x^2}\) na 2 części i jedna to właśnie \(\displaystyle{ x^2}\) a druga to \(\displaystyle{ y\cos}\)...ale widzę że moje rozumowanie jest złe ;P mógł byś mi powiedzieć jak Ty to widzisz?
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2011, o 11:40 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Egzamin z analizy, problem z całkami
To działa tak:
\(\displaystyle{ \iint_D y\cos x^{2}=\int_0^4 \left( \int_0^{\sqrt{x}}y \cos x^2 \mbox{d}y \right) \mbox{d}x}\)
Policz najpierw wewnętrzną całkę, a potem zewnętrzną. \(\displaystyle{ \int y \cos x^2 \mbox{d}y=?}\)
\(\displaystyle{ \iint_D y\cos x^{2}=\int_0^4 \left( \int_0^{\sqrt{x}}y \cos x^2 \mbox{d}y \right) \mbox{d}x}\)
Policz najpierw wewnętrzną całkę, a potem zewnętrzną. \(\displaystyle{ \int y \cos x^2 \mbox{d}y=?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 4 wrz 2011, o 09:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 3 razy
Egzamin z analizy, problem z całkami
Rozumiem że całkę wewnętrzną, tzn. \(\displaystyle{ \int_{ 0}^{\sqrt{x}}y\cos x^{2}\,\text dy}\);liczymy po dy, prawda?
Czyli w takim wypadku powinniśmy otrzymać wyrażenie: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} y^{2}}\) ? Czy źle myślę?
Czyli w takim wypadku powinniśmy otrzymać wyrażenie: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} y^{2}}\) ? Czy źle myślę?
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2011, o 19:58 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Egzamin z analizy, problem z całkami
Nie \(\displaystyle{ \frac{1}{2}y^2}\), tylko \(\displaystyle{ \left(\frac{1}{2}y^2+C\right)\cos x^2}\). Liczysz przecież taką całkę:
\(\displaystyle{ \int y\cos x^{2} \mbox{d}y}\)
a nie taką:
\(\displaystyle{ \int y\mbox{d}y}\)
\(\displaystyle{ \cos x^2}\) jest stałą, więc możesz ją wyciągnąć przed znak całki, ale nie możesz jej zgubić.
Teraz możesz doliczyć całkę oznaczoną (tę wewnętrzną).
\(\displaystyle{ \int y\cos x^{2} \mbox{d}y}\)
a nie taką:
\(\displaystyle{ \int y\mbox{d}y}\)
\(\displaystyle{ \cos x^2}\) jest stałą, więc możesz ją wyciągnąć przed znak całki, ale nie możesz jej zgubić.
Teraz możesz doliczyć całkę oznaczoną (tę wewnętrzną).
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 4 wrz 2011, o 09:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 3 razy
Egzamin z analizy, problem z całkami
Ok, to rozumiem. Czy następna całka będzie postaci: \(\displaystyle{ \int_{0}^{4} \left( -\sin x ^{2} \cdot2x+C \right) \left( \frac{1}{2} y ^{2} +C\right)?}\)
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2011, o 19:59 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Egzamin z analizy, problem z całkami
\(\displaystyle{ \iint_D y\cos x^{2}=\int_0^4 \left( \int_0^{\sqrt{x}}y \cos x^2 \mbox{d}y \right) \mbox{d}x\\
\\
\int \cos x^2 \mbox{d}y =\cos x^2 \left( \frac{y^2}{2}+C \right) \\
\\
\int_0^4 \left( \int_0^{\sqrt{x}}y \cos x^2 \mbox{d}y \right) \mbox{d}x=\int_0^4 \left(\cos x^2 \cdot \left \left( \frac{y^2}{2}+C \right) \right|_0^{\sqrt{x}}\right) \mbox{d}x=?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 4 wrz 2011, o 09:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 3 razy
Egzamin z analizy, problem z całkami
\(\displaystyle{ \int_{0}^{4} \left( \cos x ^{2} \cdot \left( \frac{x}{2} +c \right) \right)\,\text dx}\).
Przepraszam że tak ciężko to idzie...nie denerwuj się tylko i nie uciekaj bo bardzo mi pomagasz.
Przepraszam że tak ciężko to idzie...nie denerwuj się tylko i nie uciekaj bo bardzo mi pomagasz.
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2011, o 20:00 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Egzamin z analizy, problem z całkami
Prawie, bo tu: \(\displaystyle{ \left \left( \frac{y^2}{2}+C \right) \right|_0^{\sqrt{x}}=\frac{x}{2}+\red C \black -\frac{0}{2}-\red C}\) stałe się skracają.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 4 wrz 2011, o 09:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 3 razy
Egzamin z analizy, problem z całkami
Czyli mam rozumieć że będzie to wyglądać: \(\displaystyle{ \int_{0}^{4} \left( \cos x ^{2} \cdot \left( \frac{x}{2} - \frac{0}{2} \right) \right)\,\text dx}\) ?
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2011, o 20:00 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 4 wrz 2011, o 09:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 3 razy
Egzamin z analizy, problem z całkami
ok i teraz wystarczy podstawić pod x i koniec. A skąd wzięło się tam to \(\displaystyle{ \frac{0}{2}}\) bo nie mogę dojść? a i czy mógł byś podstawić jeszcze i podać wynik? Był bym pewien że się nie pomyliłem.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Egzamin z analizy, problem z całkami
Z wewnętrznej całki: \(\displaystyle{ \int_0^{\sqrt{x}}y \cos x^2 \mbox{d}y}\).
Liczysz najpierw całkę nieoznaczoną: \(\displaystyle{ \int y \cos x^2 \mbox{d}y =\cos x^2 \left( \frac{y^2}{2}+C \right)}\), a potem oznaczoną: \(\displaystyle{ \int_0^{\sqrt{x}}y \cos x^2 \mbox{d}y=\cos x^2 \left( \frac{(\sqrt{x})^2}{2}+C \right)-\cos x^2 \left( \frac{0^2}{2}+C \right)}\).
Końcowy wynik to \(\displaystyle{ \frac{\sin 16}{4}}\).
Liczysz najpierw całkę nieoznaczoną: \(\displaystyle{ \int y \cos x^2 \mbox{d}y =\cos x^2 \left( \frac{y^2}{2}+C \right)}\), a potem oznaczoną: \(\displaystyle{ \int_0^{\sqrt{x}}y \cos x^2 \mbox{d}y=\cos x^2 \left( \frac{(\sqrt{x})^2}{2}+C \right)-\cos x^2 \left( \frac{0^2}{2}+C \right)}\).
Końcowy wynik to \(\displaystyle{ \frac{\sin 16}{4}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 4 wrz 2011, o 09:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 3 razy
Egzamin z analizy, problem z całkami
A mógł byś mi powiedzieć ile wynosi całka z \(\displaystyle{ cosx ^{2}}\)? Bo ze zwykłego cosx to jest sinx + C a tutaj nie wiem.
A i czy całka z \(\displaystyle{ \frac{x}{2}dx}\) to będzie \(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{2} x ^{2} }{2} + C ?}\)
A i czy całka z \(\displaystyle{ \frac{x}{2}dx}\) to będzie \(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{2} x ^{2} }{2} + C ?}\)