Prosty przykład, który często się pojawia także w równaniach różniczkowych.
\(\displaystyle{ \int \frac{\mbox{d}y}{y} = \int -\mbox{d}x \\ \\ \ln \left| y\right| = -x+C \\ \\
y= Ce^{-x}}\)
Tak to rozwiązuje, ale do końca nie wiem dlaczego na końcu nie jest tak:
\(\displaystyle{ y= e^{-x}+C}\)
Z góry dzięki za wyjaśnienie
Całka, logarytm naturalny i stała C- wyjaśnienie
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Całka, logarytm naturalny i stała C- wyjaśnienie
\(\displaystyle{ \ln \left| y\right| = -x+C}\)
Przykładamy funkcję \(\displaystyle{ e^t}\) do obu stron:
\(\displaystyle{ e^{\ln \left| y\right|} = e^{-x+C} \\
| y| = e^C\cdot e^{-x}\\
y =\pm e^C\cdot e^{-x}}\)
I teraz podstawiamy \(\displaystyle{ c=\pm e^C}\) (nowa stała), otrzymując:
\(\displaystyle{ y=ce^{-x}}\)
(zwyczajowo nową stałą możemy też oznaczyć tak samo jak starą, bo to wszystko jedno)
Q.
Przykładamy funkcję \(\displaystyle{ e^t}\) do obu stron:
\(\displaystyle{ e^{\ln \left| y\right|} = e^{-x+C} \\
| y| = e^C\cdot e^{-x}\\
y =\pm e^C\cdot e^{-x}}\)
I teraz podstawiamy \(\displaystyle{ c=\pm e^C}\) (nowa stała), otrzymując:
\(\displaystyle{ y=ce^{-x}}\)
(zwyczajowo nową stałą możemy też oznaczyć tak samo jak starą, bo to wszystko jedno)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Całka, logarytm naturalny i stała C- wyjaśnienie
W ogóle to na końcu powinno być \(\displaystyle{ y= e^{-x+C}}\)
Ale robi się takie coś:
\(\displaystyle{ y= e^{-x+C} = e^{C}\cdot e^{-x}}\)
\(\displaystyle{ C:=e^{C}}\)
\(\displaystyle{ y=Ce^{-x}}\)
Ale robi się takie coś:
\(\displaystyle{ y= e^{-x+C} = e^{C}\cdot e^{-x}}\)
\(\displaystyle{ C:=e^{C}}\)
\(\displaystyle{ y=Ce^{-x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 26 cze 2013, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Matplaneta
Całka, logarytm naturalny i stała C- wyjaśnienie
Powinno być:
\(\displaystyle{ \int \frac{\mbox{d}y}{y} = \int -\mbox{d}x \\ \\ \ln \left| y\right| = -x+ C \\
\\ \ln \left| y\right| = -x+\ln \left| C\right| \\ \\
\ln \left| \frac{y}{C} \right| = -x \\
\frac{y}{C} = e^{-x} \\
y=Ce^{-x}}\)
Źródło: plik SIMR_WRR_02_2013.pdf strona 18. Trzeba go sobie wyguglać.
\(\displaystyle{ \int \frac{\mbox{d}y}{y} = \int -\mbox{d}x \\ \\ \ln \left| y\right| = -x+ C \\
\\ \ln \left| y\right| = -x+\ln \left| C\right| \\ \\
\ln \left| \frac{y}{C} \right| = -x \\
\frac{y}{C} = e^{-x} \\
y=Ce^{-x}}\)
Źródło: plik SIMR_WRR_02_2013.pdf strona 18. Trzeba go sobie wyguglać.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Całka, logarytm naturalny i stała C- wyjaśnienie
To się nazywa wzór na różnicę logarytmów.Smarki pisze: Tylko nie wiem dlaczego po scałkowaniu stała C jest w logarytmie.
Źródło: plik SIMR_WRR_02_2013.pdf strona 18. Trzeba go sobie wyguglać.
Wszyscy poprzednicy oczywiście mają rację, jednak zapomnieli o jednym. Pisząc
\(\displaystyle{ y=Ce^{-x}}\)
nie można napisać \(\displaystyle{ C\in \RR}\) po przeprowadzeniu wcześniejszych rozumowań. Jeśli funkcja \(\displaystyle{ y\equiv 0}\) jest rozwiązaniem równania różniczkowego, dopiero teraz można napisać, że dla \(\displaystyle{ C=0}\) mamy \(\displaystyle{ y(x)=0}\) i jest to rozwiązanie, a więc pełna rodzina rozwiązań to \(\displaystyle{ y=Ce^{-x}, \qquad C\in \RR}\).