Całka do obliczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 215
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Całka do obliczenia
Mam problem z następującą całką (trzeba obliczyć przez części):
\(\displaystyle{ \int \log_{3}x \mbox{d}x}\)
\(\displaystyle{ \int \log_{3}x \mbox{d}x}\)
Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, o 15:04 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 215
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Całka do obliczenia
Robię coś takiego:miodzio1988 pisze:No i problem masz jaki? Rózniczkujesz logarytm, całkujesz jedynkę
\(\displaystyle{ f = \log _ {3}x \Rightarrow f ^{\prime} = \frac{1}{x \ln 3 }
g ^{\prime} = 1 \Rightarrow g = x}\)
Otrzymuję:
\(\displaystyle{ x\log _{3}x - \int \frac{x}{x\ln3}\mbox{d}x}\)
I mam problem z tym co dalej?
Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, o 15:08 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
Powód: Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 215
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Całka do obliczenia
To wiem, ale co jest wynikiem \(\displaystyle{ \int \frac{1}{\ln3}\mbox{d}x}\)?miodzio1988 pisze:Skróć \(\displaystyle{ x}\)-sy?
Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, o 15:14 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
Powód: Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 215
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Całka do obliczenia
\(\displaystyle{ -\frac{1}{2}\left( \ln3\right) ^{-2}}\) dobrze czy źle?miodzio1988 pisze:A takiej całki już policzyć nie umiesz?
Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, o 16:35 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Logarytm naturalny: \ln
Powód: Logarytm naturalny: \ln
Całka do obliczenia
Oj bejbe. \(\displaystyle{ \ln 3}\) to stała przecież jest. czyli masz całkę ze stałej funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 215
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Całka do obliczenia
Czyli \(\displaystyle{ \frac{x}{\ln3}}\)miodzio1988 pisze:Oj bejbe. \(\displaystyle{ \ln 3}\) to stała przecież jest. czyli masz całkę ze stałej funkcji
Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, o 16:35 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Logarytm naturalny: \ln
Powód: Logarytm naturalny: \ln