całka potrójna - kula
- kielbasa
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 14 wrz 2009, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 72 razy
całka potrójna - kula
Witam
Problem mam z następującą całką :
\(\displaystyle{ \iiint\limits_V \sqrt{x^{2} +y^{2} + z^{2}} \mbox{d}x \mbox{d}y \mbox{d}z}\) , gdzie bryła \(\displaystyle{ V}\) ograniczona jest powierzchnią \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+z^{2}=z}\)
Podejrzewam że trzeba przenieść zmienną \(\displaystyle{ z}\) na lewą stronę równania i zwinąć w wzór skróconego mnożenia i powinien powstać jakiś promień.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Z góry dzięki za pomoc.
Problem mam z następującą całką :
\(\displaystyle{ \iiint\limits_V \sqrt{x^{2} +y^{2} + z^{2}} \mbox{d}x \mbox{d}y \mbox{d}z}\) , gdzie bryła \(\displaystyle{ V}\) ograniczona jest powierzchnią \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+z^{2}=z}\)
Podejrzewam że trzeba przenieść zmienną \(\displaystyle{ z}\) na lewą stronę równania i zwinąć w wzór skróconego mnożenia i powinien powstać jakiś promień.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Z góry dzięki za pomoc.
całka potrójna - kula
zgadza się. Tylko przy wprowadzaniu nowych współrzędnych nie przesuwaj tych współrzędnychPodejrzewam że trzeba przenieść zmienną z na lewą stronę równania i zwinąć w wzór skróconego mnożenia i powinien powstać jakiś promień.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
całka potrójna - kula
Bryła \(\displaystyle{ V}\) to kula \(\displaystyle{ x^2+y^2+\left( z-\frac 12\right) ^2\le \left( \frac 12\right)^2}\).
Wystarczy więc przejść na współrzędne sferyczne.
Q.
Wystarczy więc przejść na współrzędne sferyczne.
Q.
całka potrójna - kula
Najczęściej jak masz takie przesunięte kule , koła to przesuwasz współrzędne.
Np takie koło:
\(\displaystyle{ x ^{2}+ ( y -1)^{2} \le 4}\)
Wtedy współrzędne biegunowe zapisać możemy tak:
\(\displaystyle{ x=r \cos a}\)
\(\displaystyle{ y=r \sin a +1}\)
Widzisz przesunięcie o jedynkę? No to takiego czegoś masz u siebie nie robić
Np takie koło:
\(\displaystyle{ x ^{2}+ ( y -1)^{2} \le 4}\)
Wtedy współrzędne biegunowe zapisać możemy tak:
\(\displaystyle{ x=r \cos a}\)
\(\displaystyle{ y=r \sin a +1}\)
Widzisz przesunięcie o jedynkę? No to takiego czegoś masz u siebie nie robić
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
całka potrójna - kula
Chodzi o to, żeby przechodząc na współrzędne sferyczne, podstawić \(\displaystyle{ z=r\cos \theta}\), a nie \(\displaystyle{ z-\frac 12= r\cos\theta}\), choć pozornie to drugie podstawienie wydawałoby się lepsze, bo daje prostsze granice całkowania. Ale najczęściej takie podstawienie daje trudniejsze całki.
Q.
Q.
- kielbasa
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 14 wrz 2009, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 72 razy
całka potrójna - kula
Czy takie granice całkowania są poprawne ?
\(\displaystyle{ 0 \le r \le \frac{1}{2} \\ 0 \le \phi \le 2 \pi \\ 0 \le \theta \le \pi}\)
dla współrzędnych sferycznych :
\(\displaystyle{ x==r\, \sin\theta \, \cos\phi \\
y=r\, \sin\theta \, \sin\phi \\
z=r\, \cos\theta}\)
\(\displaystyle{ 0 \le r \le \frac{1}{2} \\ 0 \le \phi \le 2 \pi \\ 0 \le \theta \le \pi}\)
dla współrzędnych sferycznych :
\(\displaystyle{ x==r\, \sin\theta \, \cos\phi \\
y=r\, \sin\theta \, \sin\phi \\
z=r\, \cos\theta}\)
- kielbasa
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 14 wrz 2009, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 72 razy
całka potrójna - kula
Moja kula ma środek w \(\displaystyle{ \left( 0,0, \frac{1}{2} \right)}\) .... współrzędne \(\displaystyle{ r}\) oraz \(\displaystyle{ \phi}\) są prawidłowo wyznaczone ?-- 24 sie 2011, o 13:46 --\(\displaystyle{ \theta}\) muszę wyznaczyć z jakiejś funkcji trygonometrycznej ? Czy \(\displaystyle{ 0 \le \theta \le r}\) jest prawidłowo ?
Ostatnio zmieniony 24 sie 2011, o 13:42 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Powód: Skalowanie nawiasów.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
całka potrójna - kula
Spróbuj narysować sobie (albo wyobrazić) taką kulę i określić w jakich przedziałach mogą zmieniać się oba kąty. Jak już to zrobisz, to wstaw nowe współrzędne do nierówności określającej kulę - otrzymasz stąd granice w jakich zmienia się promień (zależne od jednego z kątów).
Q.
Q.
- kielbasa
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 14 wrz 2009, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 72 razy
całka potrójna - kula
ok. mam (powinny być dobre)
\(\displaystyle{ 0 \le r \le \cos \theta \\ 0 \le \phi \le 2 \pi \\ 0 \le \theta \le \frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ 0 \le r \le \cos \theta \\ 0 \le \phi \le 2 \pi \\ 0 \le \theta \le \frac{\pi}{2}}\)
- kielbasa
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 14 wrz 2009, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 72 razy
całka potrójna - kula
wynik też się zgadza : \(\displaystyle{ \frac{\pi}{10}}\) ... chętnym zostawiam do rozwiązania. Dzięki za pomoc !