całka podwójna po obszarze

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
sebastian83
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 4 cze 2011, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

całka podwójna po obszarze

Post autor: sebastian83 »

\(\displaystyle{ \iint_{D} \frac{ \mbox{d}x \mbox{d}y}{( x^{2} + y^{2}) ^{2}}}\) gdzie \(\displaystyle{ D:x^{2} +y ^{2} =4, x = 0, y = 1, x \le 0, y \ge 1}\) należy wprowadzić współrzędne biegunowe.
Ostatnio zmieniony 23 sie 2011, o 18:22 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

całka podwójna po obszarze

Post autor: miodzio1988 »

No to co za problem jest wstawić te współrzędne biegunowe? Jak one wyglądają?
sebastian83
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 4 cze 2011, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

całka podwójna po obszarze

Post autor: sebastian83 »

problem jest z tym obszarem, to wycinek koła w II ćwiartce "wycięty" dodatkowo prostą \(\displaystyle{ y = 1}\), stąd nie wiem jakie będą granice całkowania po przejściu na wsp. biegunowe
Ostatnio zmieniony 23 sie 2011, o 18:23 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

całka podwójna po obszarze

Post autor: aalmond »

nie wiem jakie będą granice całkowania po przejściu na wsp. biegunowe
A jakie będą przed?
sebastian83
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 4 cze 2011, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

całka podwójna po obszarze

Post autor: sebastian83 »

Boziu, musicie się tak wymądrzać? potrafi ktoś rozpisać tą całkę we wsp. biegunowych? tylko tyle proszę
miodzio1988

całka podwójna po obszarze

Post autor: miodzio1988 »

sebastian83 pisze:Boziu, musicie się tak wymądrzać? potrafi ktoś rozpisać tą całkę we wsp. biegunowych? tylko tyle proszę
ja potrafię, ale gotowca nie dostaniesz.
A jakie będą przed?
Proszę odpowiedzieć na to pytanie
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

całka podwójna po obszarze

Post autor: aalmond »

musicie się tak wymądrzać?
Nikt się nie wymądrza. Zanim określisz granice we współrzędnych biegunowych musisz wiedzieć dokładnie jak zmienia się \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\). Rysunek Ci w tym pomoże.
sebastian83
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 4 cze 2011, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

całka podwójna po obszarze

Post autor: sebastian83 »

f jest parzysta więc można wziąć we wsp. kartezjańskich x od zera do 2, a y od 1 do równania - górnej czaszy koła
miodzio1988

całka podwójna po obszarze

Post autor: miodzio1988 »

f jest parzysta więc można wziąć we wsp. kartezjańskich x od zera do 2, a y od 1 do równania - górnej czaszy koła
należy wprowadzić współrzędne biegunowe.
Nie takie masz polecenie
sebastian83
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 4 cze 2011, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

całka podwójna po obszarze

Post autor: sebastian83 »

przed przejściem na bieguny takie mam granice całkowania. ale nie wiem jakie będą po
Ostatnio zmieniony 23 sie 2011, o 17:10 przez sebastian83, łącznie zmieniany 2 razy.
miodzio1988

całka podwójna po obszarze

Post autor: miodzio1988 »

Wiem, że nie.

Masz wprowadzić współrzędne biegunowe. Jak one wyglądają?
sebastian83
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 4 cze 2011, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

całka podwójna po obszarze

Post autor: sebastian83 »

przecież wiem jak wyglądają wsp biegunowe, no litości...
miodzio1988

całka podwójna po obszarze

Post autor: miodzio1988 »

No to od 5 postów staram się te współrzędne od Ciebie uzyskać. Ok. jak wiesz to rysunek zrób swojego obszaru.

Jak ten obszar wygląda? Pokaż nam
sebastian83
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 4 cze 2011, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

całka podwójna po obszarze

Post autor: sebastian83 »

koło o środku \(\displaystyle{ (0,0)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 2}\), przecięte prostą \(\displaystyle{ y = 1}\), jest to obszar ograniczony tymi krzywimy, leży w II ćwiartce
Ostatnio zmieniony 23 sie 2011, o 18:23 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

całka podwójna po obszarze

Post autor: aalmond »

Jak będzie się zmieniał kąt?
ODPOWIEDZ