całkowanie przez czesci
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
całkowanie przez czesci
całkowanie przez części, czy wynik jest dobry?
\(\displaystyle{ \int_{1}^{e}x ^{2}\ln x=2e ^{3}+ \frac{1}{9}}\)
\(\displaystyle{ \int_{1}^{e}x ^{2}\ln x=2e ^{3}+ \frac{1}{9}}\)
Ostatnio zmieniony 20 sie 2011, o 17:42 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: \ln
Powód: \ln
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
całkowanie przez czesci
\(\displaystyle{ \ln x \cdot \frac{x ^{3} }{3}- \frac{x ^{3} }{9}}\)
Ostatnio zmieniony 20 sie 2011, o 17:41 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
całkowanie przez czesci
\(\displaystyle{ \ln e \cdot \frac{3e ^{3} }{9}- \frac{e ^{3} }{9}-\left( \ln 1 \cdot \frac{1}{3}- \frac{1}{9} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 20 sie 2011, o 17:42 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
całkowanie przez czesci
Edycje Twoje wszystkie widać....Ostatnio edytowano 20 sierpnia 2011, 16:45 przez cappadonna, łącznie edytowano 1 raz
not cool
\(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\) gdzie Ci znika?
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
całkowanie przez czesci
Edytowałem ponieważ był - zamiast *, nikt tu nie chce czegoś przed kimś ukrywać, nie oto chodzi. czyli powinno być \(\displaystyle{ \frac{2e ^{3} }{9}+ \frac{1}{9}}\)
-- 20 sie 2011, o 18:06 --
Nie zaśmiecając forum mam jeszcze jedno pytanie
\(\displaystyle{ - \frac{1}{4} \int t \sin t ^{2}\mbox{d}t= \frac{1}{8} \cos t ^{2}+C}\)
pytanie jest skąd się wzięła \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\) bo wychodzi, że całka z t to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
-- 20 sie 2011, o 18:06 --
Nie zaśmiecając forum mam jeszcze jedno pytanie
\(\displaystyle{ - \frac{1}{4} \int t \sin t ^{2}\mbox{d}t= \frac{1}{8} \cos t ^{2}+C}\)
pytanie jest skąd się wzięła \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\) bo wychodzi, że całka z t to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 20 sie 2011, o 17:44 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
całkowanie przez czesci
robisz przez podstawienie i mamy \(\displaystyle{ x=t^2}\) stąd \(\displaystyle{ \mbox{d}x =2t \mbox{d}t}\). Nasza całka wygląda więc następująco \(\displaystyle{ -\frac{1}{4}\int t \sin t^2 \mbox{d}t=-\frac{1}{8} \int 2t \sin t^2 \mbox{d}t=-\frac{1}{8} \int \sin x \mbox{d}x \ldots}\) Pozdrawiam!:)
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
całkowanie przez czesci
Lepiej będzie rozpisując całość
\(\displaystyle{ \int \left( 2-x\right) \sin \left( 2x-4\right) ^{2}\mbox{d}x=\left| t=2x-4;\mbox{d}t=2\mbox{d}x\right|= \int \frac{-t}{2} \sin t ^{2} \frac{1}{2}\mbox{d}t=- \frac{1}{4} \int t \sin t ^{2}\mbox{d}t= \rightarrow \frac{1}{8} \leftarrow \cos t ^{2}+C= \frac{1}{8} \cos \left( 2x-4\right) ^{2} +C}\)
Nie wiem skąd wzięła się \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\), z góry dziękuje za pomoc
\(\displaystyle{ \int \left( 2-x\right) \sin \left( 2x-4\right) ^{2}\mbox{d}x=\left| t=2x-4;\mbox{d}t=2\mbox{d}x\right|= \int \frac{-t}{2} \sin t ^{2} \frac{1}{2}\mbox{d}t=- \frac{1}{4} \int t \sin t ^{2}\mbox{d}t= \rightarrow \frac{1}{8} \leftarrow \cos t ^{2}+C= \frac{1}{8} \cos \left( 2x-4\right) ^{2} +C}\)
Nie wiem skąd wzięła się \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\), z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 21 sie 2011, o 15:04 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
całkowanie przez czesci
Masz wyjaśnione wyżej.Nie wiem skąd wzięła się 1/8
Dlaczego nie zastosujesz od razu podstawienia:
\(\displaystyle{ (2x-4) ^{2} = t}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
całkowanie przez czesci
Okej juz rozumiem
Mam tu jeszcze jeden krótki przykład.
\(\displaystyle{ \int_{ \pi }^{0}x \sin x \mbox{d}x=\left| u=- \cos x ; u'= \sin x ; v=x; v'=1\right|=-x \cos x + \int_{ \pi }^{0} \cos x \mbox{d}x= \pi +\sin \pi - \sin 0 = \pi}\)
Mając wzór \(\displaystyle{ uv'=uv \int u'v}\) Czemu nie podstawia się wyrażeń po kolei, od czego zależy te podstawianie??
Mam tu jeszcze jeden krótki przykład.
\(\displaystyle{ \int_{ \pi }^{0}x \sin x \mbox{d}x=\left| u=- \cos x ; u'= \sin x ; v=x; v'=1\right|=-x \cos x + \int_{ \pi }^{0} \cos x \mbox{d}x= \pi +\sin \pi - \sin 0 = \pi}\)
Mając wzór \(\displaystyle{ uv'=uv \int u'v}\) Czemu nie podstawia się wyrażeń po kolei, od czego zależy te podstawianie??
Ostatnio zmieniony 21 sie 2011, o 15:05 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
całkowanie przez czesci
Wynik to jest \(\displaystyle{ (- \pi)}\)
Mógłbyś sprecyzować?Czemu nie podstawia się wyrażeń po kolei
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
całkowanie przez czesci
Mając przykład \(\displaystyle{ x \sin x}\) patrząc na wzór \(\displaystyle{ uv'= ....}\) analogicznie \(\displaystyle{ u=x; v'= \sin x}\) a tak nie jest w tym przykładzie, skąd mam wiedzieć co jest \(\displaystyle{ u}\) a co \(\displaystyle{ v}\)?
Ostatnio zmieniony 21 sie 2011, o 19:56 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .