Całka z funkcji niewymiernej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Całka z funkcji niewymiernej

Post autor: justynian »

całka to:
\(\displaystyle{ \int \frac{ \mbox{d}x }{\left(a^2-x^2\right)^{ \frac{3}{2} }}}\)
Ostatnio zmieniony 11 sie 2011, o 20:05 przez Chromosom, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: niepoprawny zapis indeksu górnego, zmiana nazwy tematu
miodzio1988

Całka z funkcji niewymiernej

Post autor: miodzio1988 »

No to pokaż co tam Ci wychodzi.
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Całka z funkcji niewymiernej

Post autor: justynian »

okazało się że po podstawieniu \(\displaystyle{ x=a\cos t}\) daje rade
Ostatnio zmieniony 11 sie 2011, o 20:04 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: funkcje trygonometryczne
ODPOWIEDZ