Całka krzywoliniowa

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
guciu11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 5 cze 2011, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bb
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Całka krzywoliniowa

Post autor: guciu11 »

\(\displaystyle{ \int_{K} \sqrt{ x^{2} +y ^{2} } \mbox{d}l \\K: (x-1) ^{2} +y ^{2} =1}\)
Czy mogę tu zastosować współrzędne biegunowe? w wyniku dostaję \(\displaystyle{ \int_{ \frac{-\pi}{2} }^{ \frac{\pi}{2}} 4\cos\phi \mbox{d}\phi =8}\) Jest inny sposób na policzenie tej całki?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Całka krzywoliniowa

Post autor: Chromosom »

wybrana przez Ciebie parametryzacja prowadzi do najmniej skomplikowanych obliczeń
ODPOWIEDZ