Dwa rozwiązania, różne wyniki równania całkowego
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 3 sie 2011, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bejsce
- Podziękował: 1 raz
Dwa rozwiązania, różne wyniki równania całkowego
Mam problem z całką \(\displaystyle{ \int \cos^{2} \frac{x}{4} \mbox{d}x}\) . Można to rozwiązać na dwa sposoby (tak mi się przynajmniej wydaje) i nie wiem który ze sposobów jest zły, ponieważ mam dwa różne wyniki.
Ostatnio zmieniony 4 sie 2011, o 21:38 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 3 sie 2011, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bejsce
- Podziękował: 1 raz
Dwa rozwiązania, różne wyniki równania całkowego
Jedno to \(\displaystyle{ \frac{t}{2}+ \frac{ \cos t \cdot \sin t }{2}+c}\)
A drugie \(\displaystyle{ \sin t \cdot \cos t +c}\) dla \(\displaystyle{ t= \frac{x}{4}}\)
-- 3 sie 2011, o 22:08 --
Pierwszy wynik dostaję po przecałkowaniu przez części i zamianie \(\displaystyle{ \int \sin ^ {2}t \mbox{d}t}\) na postać \(\displaystyle{ \int (1- \cos ^ {2}t) \mbox{d}t}\) ,a drugi przez podwójne całkowanie przez części
A drugie \(\displaystyle{ \sin t \cdot \cos t +c}\) dla \(\displaystyle{ t= \frac{x}{4}}\)
-- 3 sie 2011, o 22:08 --
Pierwszy wynik dostaję po przecałkowaniu przez części i zamianie \(\displaystyle{ \int \sin ^ {2}t \mbox{d}t}\) na postać \(\displaystyle{ \int (1- \cos ^ {2}t) \mbox{d}t}\) ,a drugi przez podwójne całkowanie przez części
Ostatnio zmieniony 4 sie 2011, o 21:39 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Znak mnożenia \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Znak mnożenia \cdot.