Obliczyć całkę
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
Obliczyć całkę
Mam mały problem, a pewnie ta całka jest banalna.
\(\displaystyle{ \int \frac{x}{(x-1) ^{2} } \mbox{d}x}\)
Proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ \int \frac{x}{(x-1) ^{2} } \mbox{d}x}\)
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2011, o 23:32 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie musisz pisać \int_{}^{} przy całkach nieoznaczonych, wystarczy \int. Brak dx za całką.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie musisz pisać \int_{}^{} przy całkach nieoznaczonych, wystarczy \int. Brak dx za całką.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
Obliczyć całkę
Nie wydaje mi się bo tą całkę uzyskałem rozbijając inną,a dokładniej tą:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{x}{2x ^{2}-4x+2 }dx}\)
a jak próbuje na ułamki proste to współczynniki mi nie wychodzą
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{x}{2x ^{2}-4x+2 }dx}\)
a jak próbuje na ułamki proste to współczynniki mi nie wychodzą
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Obliczyć całkę
\(\displaystyle{ \int \frac{x}{2x^2-4x+2} \mbox{d}x= \frac{1}{4}\int \frac{4x}{2x^2-4x+2} \mbox{d}x = \frac{1}{4} \int \left( \frac{4x-4+4}{2x^2-4x+2} \mbox{d}x\right) = \frac{1}{4} \int \frac{4x-4}{2x^2-4x+2} \mbox{d}x +\int \frac{1}{2x^2-4x+2} \mbox{d}x}\)
Czyli zostanie \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \int \frac{1}{(x-1)^2} \mbox{d}x}\), a nie \(\displaystyle{ \int \frac{x}{(x-1)^2} \mbox{d}x}\), to już łatwo można obliczyć przez podstawienie.
Czyli zostanie \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \int \frac{1}{(x-1)^2} \mbox{d}x}\), a nie \(\displaystyle{ \int \frac{x}{(x-1)^2} \mbox{d}x}\), to już łatwo można obliczyć przez podstawienie.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
Obliczyć całkę
Chyba coś się nie zgadza bo za żadne skarby nie wyjdzie mi to co mam w odpowiedziach.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Obliczyć całkę
Przecież napisałam, że wychodzi \(\displaystyle{ \int \frac{\textcolor{red}{1}}{(x-1)^2} \mbox{d}x}\), a nie \(\displaystyle{ \int \frac{\textcolor{red}{x}}{(x-1)^2} \mbox{d}x}\), tak jak napisałeś w pierwszym poście.
Jakbyś miał całkę \(\displaystyle{ \int \frac{x}{(x-1)^2} \mbox{d}x}\), to faktycznie trzeba ją rozłożyć na ułamki proste, a w wypadku \(\displaystyle{ \int \frac{1}{(x-1)^2} \mbox{d}x}\) wystarczy podstawić \(\displaystyle{ t=x-1}\).
EDYCJA:
Może napisz ile wychodzi w odpowiedziach, wtedy się coś wymyśli.
Jakbyś miał całkę \(\displaystyle{ \int \frac{x}{(x-1)^2} \mbox{d}x}\), to faktycznie trzeba ją rozłożyć na ułamki proste, a w wypadku \(\displaystyle{ \int \frac{1}{(x-1)^2} \mbox{d}x}\) wystarczy podstawić \(\displaystyle{ t=x-1}\).
EDYCJA:
Może napisz ile wychodzi w odpowiedziach, wtedy się coś wymyśli.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
Obliczyć całkę
\(\displaystyle{ \int \frac{13}{2}\ln|x-1|+ \frac{13}{2(x-1) }+C}\)
To jest wynik. Te trzynastki to stąd, że w liczniku w zadaniu było \(\displaystyle{ 13x.}\)
Wszystko ładnie pięknie, ale mi wychodzi:
\(\displaystyle{ \int \frac{13}{2}\ln|x-1|- \frac{13}{2(x-1) }+C}\)
Jeden znak się nie zgadza. :/
I nie robiłem rozkładu na ułamki proste tylko od razu przez podstawianie za t=x-1, dt=dx, a x=t+1.
To jest wynik. Te trzynastki to stąd, że w liczniku w zadaniu było \(\displaystyle{ 13x.}\)
Wszystko ładnie pięknie, ale mi wychodzi:
\(\displaystyle{ \int \frac{13}{2}\ln|x-1|- \frac{13}{2(x-1) }+C}\)
Jeden znak się nie zgadza. :/
I nie robiłem rozkładu na ułamki proste tylko od razu przez podstawianie za t=x-1, dt=dx, a x=t+1.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Obliczyć całkę
No to w drugim moim poście w tym temacie mamy takie coś:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} \int \frac{4x-4}{2x^2-4x+2} \mbox{d}x +\int \frac{1}{2x^2-4x+2} \mbox{d}x= \frac{1}{2}\int \frac{x-1}{(x-1)^2} \mbox{d}x +\int \frac{1}{2(x-1)^2} \mbox{d}x}\)
Pierwsza całka jest równa \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\ln \left| x-1\right| +C}\), a druga przez podstawienie wychodzi \(\displaystyle{ - \frac{1}{2(x-1)}+C}\). Twój wynik jest poprawny, sprawdzałam to w Wolframie i w Maximie.
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} \int \frac{4x-4}{2x^2-4x+2} \mbox{d}x +\int \frac{1}{2x^2-4x+2} \mbox{d}x= \frac{1}{2}\int \frac{x-1}{(x-1)^2} \mbox{d}x +\int \frac{1}{2(x-1)^2} \mbox{d}x}\)
Pierwsza całka jest równa \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\ln \left| x-1\right| +C}\), a druga przez podstawienie wychodzi \(\displaystyle{ - \frac{1}{2(x-1)}+C}\). Twój wynik jest poprawny, sprawdzałam to w Wolframie i w Maximie.
Ostatnio zmieniony 1 sie 2011, o 00:29 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
Obliczyć całkę
A więc w odpowiedziach jest błąd.
Dzięki wielkie za fatygę.
EDIT:
Teraz sprawdziłem na integrals wolfram i jak wpisałem całą całkę to jednak pokazało mi, że tam powinien być +.
Dzięki wielkie za fatygę.
EDIT:
Teraz sprawdziłem na integrals wolfram i jak wpisałem całą całkę to jednak pokazało mi, że tam powinien być +.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Obliczyć całkę
Rozwiązania odwołujące się do rozkładu na ułamki proste lub innych bardziej złożonych działań wprowadzają niepotrzebne komplikacje. Wystarczy wyłączyć \(\displaystyle{ \tfrac12}\) przed nawias, następnie skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia i wykonać przekształcenie:szymon1234513 pisze:\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{x}{2x ^{2}-4x+2 }dx}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{(x-1)^2}=\frac{x-1}{(x-1)^2}+\frac{1}{(x-1)^2}}\)
zróżniczkuj wynik jeśli masz wątpliwości co do poprawności
Obliczyć całkę
Szymon, tam jest plus bo mianownik w ułamku ma przeciwny znak. W tej całce nie trzeba rozkładać na ułamki proste, wystarczy jedno podstawienie.