elementarna czy nieelementarna

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Awatar użytkownika
Arch_Stanton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 26 paź 2008, o 23:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kl
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

elementarna czy nieelementarna

Post autor: Arch_Stanton »

\(\displaystyle{ \int( \sin{x}) ^ {\sin{x}} \mbox{d}x}\)
miodzio1988

elementarna czy nieelementarna

Post autor: miodzio1988 »

nieelementarna
Awatar użytkownika
Funktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 21 gru 2009, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 63 razy

elementarna czy nieelementarna

Post autor: Funktor »

Arch_Stanton, Gdybyś był zainteresowany samodzielnym badaniem czy jakaś całka wyraża się poprzez skończone kombinacje funkcji elementarnych to polecam Joseph Fels Ritt - Integration in Finite Terms, Liouville's Theory of Elementary Methods.
ODPOWIEDZ