Pole powierzchni płaskiej
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Pole powierzchni płaskiej
Oblicz pole figury ograniczonej krzywymi:
\(\displaystyle{ y=0,y= \ln x ,y=\ln(1-x)}\)
Wykresy mam, ale nie ukrywam, że bardziej by mi pasowało x=0 zamiast y=0
Proszę o podpowiedź.
\(\displaystyle{ y=0,y= \ln x ,y=\ln(1-x)}\)
Wykresy mam, ale nie ukrywam, że bardziej by mi pasowało x=0 zamiast y=0
Proszę o podpowiedź.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2011, o 20:41 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol logarytmu to \ln
Powód: symbol logarytmu to \ln
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Pole powierzchni płaskiej
Więc rozwiążemy:
\(\displaystyle{ \int \ln x \mbox dx- \int \ln(1-x)\mbox dx}\)
Możesz mi podpowiedzieć, jakie będą granice całkowowania?
\(\displaystyle{ \int \ln x \mbox dx- \int \ln(1-x)\mbox dx}\)
Możesz mi podpowiedzieć, jakie będą granice całkowowania?
Ostatnio zmieniony 17 lip 2011, o 20:43 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol logarytmu to \ln, dodano symbol dx
Powód: symbol logarytmu to \ln, dodano symbol dx
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Pole powierzchni płaskiej
Tak raczej tego nie obliczysz. Podziel to pole na dwie części i oblicz sumę całek.
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Pole powierzchni płaskiej
aalmond, Mógłbyś mi to rozwiązać bo nie miałem tego na ćw i nie mam nawet wzora, zawsze robiłem proste pola, to pewnie też nie jest trudne, jednak prosiłbym wyjątkowo jak "pasożyt" o rowiązanie..
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Pole powierzchni płaskiej
nom
\(\displaystyle{ \ln x =\ln(1-x) \\ x=\frac{1}{2}}\)
Ale pewnie nie o tę krzywą chodzi?
\(\displaystyle{ \ln x =\ln(1-x) \\ x=\frac{1}{2}}\)
Ale pewnie nie o tę krzywą chodzi?
Ostatnio zmieniony 17 lip 2011, o 20:42 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol logarytmu to \ln
Powód: symbol logarytmu to \ln
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Pole powierzchni płaskiej
\(\displaystyle{ \int_{0}^{\frac{1}{2}} \ln x \mbox dx+ \int_{\frac{1}{2}}^{1}\ln(1-x)\mbox dx}\)
Zgadza się?
Zgadza się?
Ostatnio zmieniony 17 lip 2011, o 20:43 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol logarytmu to \ln, dodano symbol dx
Powód: symbol logarytmu to \ln, dodano symbol dx
-
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 53 razy
Pole powierzchni płaskiej
nie, odwrotnie. pierwsza całka jest z\(\displaystyle{ \ln(x-1)}\)a druga z \(\displaystyle{ \ln x}\)
Ostatnio zmieniony 17 lip 2011, o 20:43 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol logarytmu to \ln
Powód: symbol logarytmu to \ln
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Pole powierzchni płaskiej
Dobrze jest policzona całka pomocnicza:
\(\displaystyle{ \int \ln(1-x) \\ \begin{cases} h'(x)=1 \\ g(x)= \ln t \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} h(x)=x \\ g'(x)=\frac{1}{t} \end{cases} \\ x \ln t - \int \frac{x}{1-x}dx \\ 1-x=t \Rightarrow x=-t+1 \\ x \ln t - \int dt + \int \frac{1}{t}dt \\ x \ln t - t + \ln t}\)
?
\(\displaystyle{ \int \ln(1-x) \\ \begin{cases} h'(x)=1 \\ g(x)= \ln t \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} h(x)=x \\ g'(x)=\frac{1}{t} \end{cases} \\ x \ln t - \int \frac{x}{1-x}dx \\ 1-x=t \Rightarrow x=-t+1 \\ x \ln t - \int dt + \int \frac{1}{t}dt \\ x \ln t - t + \ln t}\)
?
Ostatnio zmieniony 17 lip 2011, o 20:44 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol logarytmu to \ln
Powód: symbol logarytmu to \ln
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Pole powierzchni płaskiej
Paskudne oznaczenia stosujesz. \(\displaystyle{ g\left( x\right)}\) jest funkcją zmiennej \(\displaystyle{ x}\), więc pisząc \(\displaystyle{ g(x)=\ln t}\) sugerujesz, że chodzi o funkcję stałą i wtedy \(\displaystyle{ g^{\prime}\left( x\right)=0}\). Nie powinno się tak mieszać oznaczeń, zresztą właśnie przez to twoja całka jest policzona źle. Moja poprawka:
\(\displaystyle{ \int \ln \left( 1-x\right)dx \\ \begin{cases} h^{\prime}\left( x\right)=1 \\ g\left( x\right) =\ln \left( 1-x\right) \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} h\left( x\right) =x \\ g^{\prime}\left( x\right)=\frac{1}{x-1} \end{cases} \\ x \ln \left( 1-x\right) - \int \frac{x}{x-1}dx \\ x\ln \left( 1-x\right) -\int dx - \int \frac{dx}{1-x} \\ x\ln\left( 1-x\right)-x-\ln\left( 1-x\right)+C}\)
Albo tak:
\(\displaystyle{ t=1-x\\dt=-dx\\\int \ln \left( 1-x\right)dx=- \int \ln tdt \\ \begin{cases} h^{\prime}\left( t\right)=1 \\ g\left( t\right) =\ln t \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} h\left( t\right) =t \\ g^{\prime}\left( t\right)=\frac{1}{t} \end{cases} \\ t \ln t - \int dt \\ - \int \ln tdt=-\left( t \ln t-t\right)+C= t\left( 1-\ln t\right)+C=\left( 1-x\right) \left( 1-\ln \left( 1-x\right) \right) +C}\)
\(\displaystyle{ \int \ln \left( 1-x\right)dx \\ \begin{cases} h^{\prime}\left( x\right)=1 \\ g\left( x\right) =\ln \left( 1-x\right) \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} h\left( x\right) =x \\ g^{\prime}\left( x\right)=\frac{1}{x-1} \end{cases} \\ x \ln \left( 1-x\right) - \int \frac{x}{x-1}dx \\ x\ln \left( 1-x\right) -\int dx - \int \frac{dx}{1-x} \\ x\ln\left( 1-x\right)-x-\ln\left( 1-x\right)+C}\)
Albo tak:
\(\displaystyle{ t=1-x\\dt=-dx\\\int \ln \left( 1-x\right)dx=- \int \ln tdt \\ \begin{cases} h^{\prime}\left( t\right)=1 \\ g\left( t\right) =\ln t \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} h\left( t\right) =t \\ g^{\prime}\left( t\right)=\frac{1}{t} \end{cases} \\ t \ln t - \int dt \\ - \int \ln tdt=-\left( t \ln t-t\right)+C= t\left( 1-\ln t\right)+C=\left( 1-x\right) \left( 1-\ln \left( 1-x\right) \right) +C}\)