Mógłby ktoś rozwiązać to zadanie? Ale prosiłbym rozwiązać a nie dać jedną linijkę bo i tak tego sam nie zrobię niestety
obliczyć długość łuku krzywej:
\(\displaystyle{ x=e^{t} \cos t\\
y = e^{t} \sin t\\
t \in \left< 0, \ln 2\right>}\)
wiem tylko że z takiego wzoru się korzysta \(\displaystyle{ ł= \int_{a}^{b} \sqrt{1 + [f'(x)] ^{2} }}\) reszta, nie mam pojęcia. Proszę o pomoc
Całka krzywoliniowa - trudny przykład
Całka krzywoliniowa - trudny przykład
Ostatnio zmieniony 29 cze 2011, o 22:59 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości - do łamania wierszy służy "\\".
Powód: Poprawa wiadomości - do łamania wierszy służy "\\".
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Całka krzywoliniowa - trudny przykład
Tu raczej korzysta się z takiego wzoru:
\(\displaystyle{ \int_a^b \sqrt{\left(\frac{dx}{dt}\right)^2+\left(\frac{dy}{dt}\right)^2} dt}\)
Policz pochodne i podstaw do wzoru zobaczymy co wyjdzie...
\(\displaystyle{ \int_a^b \sqrt{\left(\frac{dx}{dt}\right)^2+\left(\frac{dy}{dt}\right)^2} dt}\)
Policz pochodne i podstaw do wzoru zobaczymy co wyjdzie...