Jak policzyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami. Nie rozumiem tego, proszę o pomoc:
\(\displaystyle{ z= \frac{1}{ \sqrt{x^2+y^2} } \\ \\ z=0 \\ x^2+y^2=1 \\ x^2+y^2=9}\)
Objętość bryły
-
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 30 paź 2010, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 30 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 30 paź 2010, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 30 razy
Objętość bryły
Zrobiłbym to tak:
\(\displaystyle{ \int_{3}^{1} dx \int_{3-x}^{1-x} \frac{1}{ \sqrt{x^2+y^2} }}\)
tylko nie wiem czy dobrze granice całkowania ustaliłem
\(\displaystyle{ \int_{3}^{1} dx \int_{3-x}^{1-x} \frac{1}{ \sqrt{x^2+y^2} }}\)
tylko nie wiem czy dobrze granice całkowania ustaliłem
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Objętość bryły
Granice masz złe, lepiej jest wprowadzić zmienne biegunowe, poczytaj o nich.
Tutaj masz jakieś przykładowe rozwiązanie 256154.htm#p965625
Tutaj masz jakieś przykładowe rozwiązanie 256154.htm#p965625