Całka nieoznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
djemka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 cze 2011, o 11:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bdg

Całka nieoznaczona

Post autor: djemka »

Mam problem, próbuje policzyć całkę podaną poniżej i nie wiem jakim sposobem, czy przekształceniem czy podstawieniem... :/ Proszę o pomoc (w poniedziałek egzamin ).

\(\displaystyle{ \int\frac{1}{ \sin x + \cos x +2} \mbox{d}x}\)
Ostatnio zmieniony 25 cze 2011, o 22:23 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
miodzio1988

Całka nieoznaczona

Post autor: miodzio1988 »

Podstawienie uniwersalne np
djemka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 cze 2011, o 11:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bdg

Całka nieoznaczona

Post autor: djemka »

Można troszkę jaśniej, bo szczerze mówiąc potrafię obliczać większość całej, które są pochodnymi innych funkcji, czyli przez części i podstawienie, ale tutaj nie widzę tego podstawienia :/
miodzio1988

Całka nieoznaczona

Post autor: miodzio1988 »

djemka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 cze 2011, o 11:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bdg

Całka nieoznaczona

Post autor: djemka »

dzięki wielkie za pomoc
ODPOWIEDZ