całki z pierwiastków z funkcji wymiernych

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
dzikaafryka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 7 lut 2010, o 21:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

całki z pierwiastków z funkcji wymiernych

Post autor: dzikaafryka »

1. \(\displaystyle{ \int \sqrt{1+ \frac{9}{4} } x dx}\)

2. \(\displaystyle{ \int \sqrt{1+ \frac{1-2x+x ^{2} }{x-x ^{2} } } dx}\)

3. \(\displaystyle{ \int \sqrt{2x+x ^{2} } dx}\)
Ostatnio zmieniony 21 cze 2011, o 21:24 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa nazwy tematu i zapisu
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

całki z pierwiastków z funkcji wymiernych

Post autor: Chromosom »

1. wyłącz stałą przed całkę
2. sprowadź do wspólnego mianownika
3. wprowadź trójmian kwadratowy do postaci kanonicznej
ODPOWIEDZ