całka nieoznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
bozena313
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 17 cze 2011, o 16:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk

całka nieoznaczona

Post autor: bozena313 »

\(\displaystyle{ \int \frac{x^{2}}{x^{2}-4}}\)


całka wygląda na dosyć prostą, ale potrafię jej rozwiązać, proszę o pomoc
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

całka nieoznaczona

Post autor: M Ciesielski »

\(\displaystyle{ \frac{x^2}{x^2-4} = 1+\frac{4}{(x-2)(x+2)}}\), na dwie całki, druga na ułamki proste.
ODPOWIEDZ