Witam,
mam problem z pewnym zadaniem, prosiłbym o odpowiedź albo podpowiedź:)
Zbiór D jest domknięty i ograniczony krzywymi \(\displaystyle{ y = \left|x \right| , y = x^{2}}\)
1. czy jest to obszar normalny względem osi 0X/0Y?
2. czy całkując na nim musze go dzielić na 2 obszary?
3. czy f(x,y) = sin(xy) na D jest ograniczona? i dlaczego?
1. patrząc na definicje obszaru normalnego to powiedziałbym, że jest, ale coś mi się jednak nie podoba, jak to będzie?:D
2. wg. mnie tak
3. wg. mnie tak, bo jest to funkcja ciągła a D jest ograniczony, domknięty(tw. weiestrassa)
pozdrawiam
Obszar normalny
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Obszar normalny
Obszar D jest normalny tylko względem OX (bo każda prosta o równaniu \(\displaystyle{ x=a}\) ma co najwyżej dwa punkty wspólne z brzegiem obszaru). Na rysunku widać, że nie trzeba dzielić, bo cały czas "wchodzimy" i "wychodzimy" tą samą funkcją.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 13 paź 2009, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 13 razy
Obszar normalny
ok, dzięki
a to, że jest normalny bo proste prostopadłe do OX mają co najwyżej 2 punkty wspólne to jest też definicja? czy to wynika z def?
a z tym dzieleniem, to co to znaczy?:P
będę miał \(\displaystyle{ x ^{2} \le y \le \left| x\right|}\) jak policzę później całkę jeżeli będę miał moduł w funkcji?:p
a to, że jest normalny bo proste prostopadłe do OX mają co najwyżej 2 punkty wspólne to jest też definicja? czy to wynika z def?
a z tym dzieleniem, to co to znaczy?:P
będę miał \(\displaystyle{ x ^{2} \le y \le \left| x\right|}\) jak policzę później całkę jeżeli będę miał moduł w funkcji?:p
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Obszar normalny
A nie. Sorry zrób rysunek i popatrz: trzeba podzielić, bo jak mamy \(\displaystyle{ -1 \le x \le 0}\), to wchodzimy \(\displaystyle{ x ^{2}}\) a wychodzimy \(\displaystyle{ -x}\), a jak \(\displaystyle{ 0 \le x \le 1}\) , to wchodzimy \(\displaystyle{ x ^{2}}\) a wychodzimy \(\displaystyle{ x}\).
Napisałam Ci def obszaru normalnego względem OX.
Napisałam Ci def obszaru normalnego względem OX.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 13 paź 2009, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 13 razy
Obszar normalny
ok, dziękuje bardzo, teraz wszystko jasne
jeszcze tylko mała wątpliwość, czy trójkąt np. o wierzchołkach (0,0), (1,2), (2,1) będzie obszarem normalnym? bo wg. tej definicji tak, ale nie da się go zapisać jako \(\displaystyle{ a \le x \le b \wedge f(x) \le y \le g(x)}\)
jeszcze tylko mała wątpliwość, czy trójkąt np. o wierzchołkach (0,0), (1,2), (2,1) będzie obszarem normalnym? bo wg. tej definicji tak, ale nie da się go zapisać jako \(\displaystyle{ a \le x \le b \wedge f(x) \le y \le g(x)}\)
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Obszar normalny
Nie, obszar normalny względem osi OX to taki obszar, który da się zapisać jako \(\displaystyle{ a \le x \le b \wedge f(x) \le y \le g(x)}\). W sensie tej definicji trójkąt o wierzchołkach \(\displaystyle{ (0,0), (1,2), (2,1)}\) nie jest obszarem normalnym względem którejkolwiek z osi.Natasha pisze:Obszar D jest normalny tylko względem OX (bo każda prosta o równaniu \(\displaystyle{ x=a}\) ma co najwyżej dwa punkty wspólne z brzegiem obszaru). Na rysunku widać, że nie trzeba dzielić, bo cały czas "wchodzimy" i "wychodzimy" tą samą funkcją.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 13 paź 2009, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 13 razy
Obszar normalny
ok, ale nadal biorąc pod uwagę tą definicje, obszar który podałem na początku jest obszarem normalnym względem OX?