całki podwójne

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
dafra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 17 paź 2010, o 08:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl

całki podwójne

Post autor: dafra »

Witam
Mam problem z 2 następującymi zadaniami

zad 1:
\(\displaystyle{ z=xy,\ x+y+z=1,\ z=0}\); prosilbym tylko o rozpisanie granic całkowania, ponieważ w tym przypadku gdy x i y zaleza od z nie wiem jak to sie robi.

zad 2:
\(\displaystyle{ z=x^2 + y^2,\ xy=5,\ xy=10,\ y=\frac12 x,\ y=2x}\) całka będzie z Z, z rownian xy po podniesieniu do potegi wyjda rownanai kola\(\displaystyle{ x^2 + y+2 -2xy= \frac{100}{25}}\) tylko jak rozumiem 2xy?

z gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 21 cze 2011, o 22:47 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: niepoprawny zapis ulamkow
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

całki podwójne

Post autor: Chromosom »

1. wyznacz rzuty krzywych będących częściami wspólnymi każdej z par powierzchni na płaszczyznę \(\displaystyle{ Oxy}\)
2. obszar nie jest ograniczony
ODPOWIEDZ