Witam
W jaki sposob obliczyc całkę typu
\(\displaystyle{ \int \frac{ \mbox{d}x }{ x^{2}-4 }}\)
pozdrawiam
Całka funkcji wymiernej
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 23 maja 2011, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznan
- Podziękował: 2 razy
Całka funkcji wymiernej
czy to będzie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{ x^{2}-4 } = \frac{A}{x-2} + \frac{B}{x-2}}\) ??
\(\displaystyle{ \frac{1}{ x^{2}-4 } = \frac{A}{x-2} + \frac{B}{x-2}}\) ??
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 23 maja 2011, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznan
- Podziękował: 2 razy
Całka funkcji wymiernej
mnożę obustronnie przez \(\displaystyle{ x^{2} -4}\)
wyszło:
\(\displaystyle{ 1=A(x+2)+B(x-2)}\)
czyli:
\(\displaystyle{ 1=Ax+2A+Bx-2B}\)
co daje:
x: \(\displaystyle{ 0=A+B \Rightarrow A=-B}\)
w.w: \(\displaystyle{ 1=2A-2B \Rightarrow 1=-2B-2B \Rightarrow 1=-4B \Rightarrow B=- \frac{1}{4} \Rightarrow A= \frac{1}{4}}\) ?
wyszło:
\(\displaystyle{ 1=A(x+2)+B(x-2)}\)
czyli:
\(\displaystyle{ 1=Ax+2A+Bx-2B}\)
co daje:
x: \(\displaystyle{ 0=A+B \Rightarrow A=-B}\)
w.w: \(\displaystyle{ 1=2A-2B \Rightarrow 1=-2B-2B \Rightarrow 1=-4B \Rightarrow B=- \frac{1}{4} \Rightarrow A= \frac{1}{4}}\) ?