całka nieoznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
mattmiller
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 8 sty 2007, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie wiem

całka nieoznaczona

Post autor: mattmiller »

obliczyć następującą całkę nieoznaczoną :
\(\displaystyle{ \int\frac{1}{\sqrt[3]{1-x^{4}}} dx}\)
Ostatnio zmieniony 16 maja 2011, o 21:14 przez mattmiller, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

całka nieoznaczona

Post autor: alfgordon »

popraw zapis
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

całka nieoznaczona

Post autor: adambak »

\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt[3]{1-x}} = (1-x)^{- \frac{1}{3} }}\), może to pomoże, łatwo zgadnąć..-- 16 maja 2011, o 22:17 --a, sorry, teraz poprawiłeś posta, to już trudniej..
mattmiller
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 8 sty 2007, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie wiem

całka nieoznaczona

Post autor: mattmiller »

ale w pierwiastku x jest do 4-tej potęgi ...
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

całka nieoznaczona

Post autor: alfgordon »

33970.htm

sprawdź czy zachodzi jeden z trzech przypadków, jak nie to jest to całka nieelementarna
ODPOWIEDZ