Cisoida Dioklesa

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
nedved1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 3 wrz 2009, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszno->Koszalin
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1 raz

Cisoida Dioklesa

Post autor: nedved1234 »

Oblicz pole powierzchni

\(\displaystyle{ x=2r\sin ^{2}\phi}\)

\(\displaystyle{ y=2r\sin ^{2}\phi \tg\phi}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{12} \pi \le \phi \le \frac{1}{6} \pi}\)

Licze pochodna
\(\displaystyle{ x'(t)=2r2\cos\phi}\)

Podstawiam do wzoru

\(\displaystyle{ \int_{\frac{1}{6} \pi }^{\frac{1}{12} \pi} 2r\sin ^{2}\phi \tg\phi2r2\cos\phi d\phi}\)

Wyciągam przed całke \(\displaystyle{ 8r ^{2}}\) i upraszczam do postaci

\(\displaystyle{ 8r ^{2} \int_{\frac{1}{12}}^{\frac{1}{6} \pi}\sin ^{3} \phi d\phi}\)

I tutaj się zatrzymuje szczególnie jak mam liczyć sinusy cosinusy 15 stopni, wychodza przedziwne wyniki, jest jakiś sposób aby to obejść?
Ostatnio zmieniony 19 mar 2021, o 17:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
McMurphy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 17 lut 2011, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw, Poland
Pomógł: 5 razy

Cisoida Dioklesa

Post autor: McMurphy »

Skorzystaj ze wzoru na funkcje trygonometryczne z połówek kątów.
Wiktor z rolniczego
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 mar 2021, o 15:21
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Re: Cisoida Dioklesa

Post autor: Wiktor z rolniczego »

Źle obliczona pochodna z x!
ODPOWIEDZ