Proszę o podpowiedź jak uzasadnić poniższą równość:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2} ( \sqrt{x^3 + 1} + \sqrt[3]{x^2 +2x}) dx= 6}\)
Całka oznaczona
-
MarcinTomaszewski
- Użytkownik

- Posty: 17
- Rejestracja: 15 sty 2011, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
-
szw1710
Całka oznaczona
Całka \(\displaystyle{ \int\sqrt{x^3+1}\,dx}\) jest nieelementarna. Trzeba sprytniejszego sposobu. Pomyślę - na razie nie wiem.
Wolfram Alpha podaje, że rzeczywiście 6. To nie jest ten sprytny sposób
Jeśli narysujemy wykres funkcji podcałkowej, to mamy \(\displaystyle{ f(0)=1,\;f(2)=5}\). Jeśli funkcję podcałkową zastąpimy prostą interpolującą w punktach \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 2}\), to powstanie trapez, także o polu 6 (funkcja podcałkowa jest dodatnia, więc oczywiście całka to pole obszaru pod tą krzywą).
Pomysł: może to jakoś wykorzystać, np. jakiś rodzaj symetrii wykresu względem prostej interpolującej?
Wolfram Alpha podaje, że rzeczywiście 6. To nie jest ten sprytny sposób
Jeśli narysujemy wykres funkcji podcałkowej, to mamy \(\displaystyle{ f(0)=1,\;f(2)=5}\). Jeśli funkcję podcałkową zastąpimy prostą interpolującą w punktach \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 2}\), to powstanie trapez, także o polu 6 (funkcja podcałkowa jest dodatnia, więc oczywiście całka to pole obszaru pod tą krzywą).
Pomysł: może to jakoś wykorzystać, np. jakiś rodzaj symetrii wykresu względem prostej interpolującej?