Proszę o pomoc w rozwiązaniu dwóch zadań:
1) Obliczyć \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{(3e^x - 1)e^x}{e^{2x}-2e^x+2}}\)
2) Obliczyć długość łuku krzywej K:
\(\displaystyle{ x(t)=4+ \frac{1}{3}t^3}\)
\(\displaystyle{ y=2+ \frac{1}{2}t^2}\)
\(\displaystyle{ 0<t<1}\)
Całka i długość łuku krzywej
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 3 razy
Całka i długość łuku krzywej
No to po podstawieniu
\(\displaystyle{ t=e^x}\)
otrzymuję postać całki:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{3t-1}{t^2-2t+2}dt}\)
I co dalej z tym fantem zrobić?
\(\displaystyle{ t=e^x}\)
otrzymuję postać całki:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{3t-1}{t^2-2t+2}dt}\)
I co dalej z tym fantem zrobić?
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Całka i długość łuku krzywej
zur121 pisze:No to po podstawieniu
\(\displaystyle{ t=e^x}\)
otrzymuję postać całki:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{3t-1}{t^2-2t+2}dt}\)
I co dalej z tym fantem zrobić?
Rozbij na dwie całki tak aby w jednej licznik był pochodna mianownika, a w drugiej wykorzystasz po małych przekształceniach całke związana z arcus tangensem.
\(\displaystyle{ t ^{2}-2t+2=1+(t-1) ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 11 mar 2011, o 10:37 przez Psiaczek, łącznie zmieniany 1 raz.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Całka i długość łuku krzywej
Sprowadzić licznik do pochodnej \(\displaystyle{ 2t-2}\) i wydzielić do osobnej całki resztę:
\(\displaystyle{ \int \frac{3t-1}{t^2-2t+2} \mbox{d}t = \int \frac{3t-3+2}{t^2-2t+2} \mbox{d}t=\frac{3}{2}\int \frac{2t-2+\frac{4}{3}}{t^2-2t+2} \mbox{d}t = \frac{3}{2}\int \frac{2t-2}{t^2-2t+2} \mbox{d}t+\frac{3}{2}\int \frac{\frac{4}{3}}{t^2-2t+2} \mbox{d}t=\ldots}\)
Dalej tak, jak mówi Psiaczek.
\(\displaystyle{ \int \frac{3t-1}{t^2-2t+2} \mbox{d}t = \int \frac{3t-3+2}{t^2-2t+2} \mbox{d}t=\frac{3}{2}\int \frac{2t-2+\frac{4}{3}}{t^2-2t+2} \mbox{d}t = \frac{3}{2}\int \frac{2t-2}{t^2-2t+2} \mbox{d}t+\frac{3}{2}\int \frac{\frac{4}{3}}{t^2-2t+2} \mbox{d}t=\ldots}\)
Dalej tak, jak mówi Psiaczek.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Całka i długość łuku krzywej
tak w pamięci to licząc wydaje mi się że to nic strasznego, dojdziesz do calki chyba z czegoś takiego:zur121 pisze:Dzięki Panowie. A jakieś wskazówki co do drugiego zadania?
\(\displaystyle{ t \sqrt{1+t ^{2} }}\) , podstawisz za wyrażenie podpierwiastkowe nową zmienna i ładnie pójdzie