całka wymierna

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
martynek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 24 lut 2011, o 17:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Węgrów
Podziękował: 10 razy

całka wymierna

Post autor: martynek »

hej.
jak rozwiązać taką całkę?
według mnie mianownika nie można rozłożyć na czynniki, a kiedy zapisuję go w postaci kanonicznej to w nawiasie mam \(\displaystyle{ \ x^{2}}\) i dlatego nie mogę podstawić nawiasu za t..pomysły mi się już wykończyły... ;(

\(\displaystyle{ \int\frac{1}{ x^{4} + x^{2} +1 } dx}\)


proszę o rozpisanie.
dziękuję z góry.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2011, o 19:57 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

całka wymierna

Post autor: Chromosom »

na ulamki proste rozloz
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

całka wymierna

Post autor: Psiaczek »

martynek pisze:hej.
jak rozwiązać taką całkę?
według mnie mianownika nie można rozłożyć na czynniki, a kiedy zapisuję go w postaci kanonicznej to w nawiasie mam \(\displaystyle{ \ x^{2}}\) i dlatego nie mogę podstawić nawiasu za t..pomysły mi się już wykończyły... ;(

\(\displaystyle{ \int\frac{1}{ x^{4} + x^{2} +1 } dx}\)


proszę o rozpisanie.
dziękuję z góry.
wskazówka: \(\displaystyle{ x ^{4}+x ^{2} +1=(x ^{4}+2x ^{2}+1)-x ^{2} =(x ^{2}+1) ^{2} -x ^{2}=(x ^{2}-x+1)(x ^{2}+x+1)}\)
martynek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 24 lut 2011, o 17:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Węgrów
Podziękował: 10 razy

całka wymierna

Post autor: martynek »

wskazówka: \(\displaystyle{ x ^{4}+x ^{2} +1=(x ^{4}+2x ^{2}+1)-x ^{2} =(x ^{2}+1) ^{2} -x ^{2}=(x ^{2}-x+1)(x ^{2}+x+1)}\)[/quote]


noooo.... ;D
i wszystko jasne ;D
dzięki Psiaczek .
ODPOWIEDZ