Całkowanie przez podstawianie - początkująca

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
elmex69xxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 mar 2011, o 14:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 1 raz

Całkowanie przez podstawianie - początkująca

Post autor: elmex69xxx »

Pierwszy dzień z całkowaniem przez podstawianie i nie mam zielonego pojęcia co podstawić...
Może mi ktoś pomoże?


\(\displaystyle{ \int\frac{xdx}{ \sqrt{1-x^2} }}\)
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Całkowanie przez podstawianie - początkująca

Post autor: Psiaczek »

\(\displaystyle{ 1-x^2}=t}\)

\(\displaystyle{ -2xdx=dt}\)
ODPOWIEDZ