całka krzywoliniowa

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
malwinka993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 26 sie 2010, o 00:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź

całka krzywoliniowa

Post autor: malwinka993 »

jak policzyc całkę \(\displaystyle{ \int_{}^{} x-yds}\) po \(\displaystyle{ \gamma}\) która jest okręgiem o środku w pkt\(\displaystyle{ (1,1)}\) i promieniu \(\displaystyle{ r=1}\)
szw1710

całka krzywoliniowa

Post autor: szw1710 »

\(\displaystyle{ x-1=\cos t,\quad y-1=\sin t,\quad 0\le t\le 2\pi}\)

\(\displaystyle{ ds=\sqrt{(x')^2+(y')^2}dt=dt}\)

\(\displaystyle{ I=\int_0^{2\pi}(x(t)-y(t))\sqrt{(x')^2+(y')^2}dt=\int_0^{2\pi} (\cos t-\sin t)dt=0}\)
malwinka993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 26 sie 2010, o 00:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź

całka krzywoliniowa

Post autor: malwinka993 »

dlaczego tak??
szw1710

całka krzywoliniowa

Post autor: szw1710 »

Bo to całka nieskierowana
ODPOWIEDZ