Całka oznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
maciek.bz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 11 kwie 2009, o 13:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

Całka oznaczona

Post autor: maciek.bz »

Witam!
Mam do policzenia coś takiego.

\(\displaystyle{ \int_{-1}^{3} \frac{ x^{2}dx }{ \sqrt{\left( x+1\right) \left( 3-x\right) } }}\)

Oto do czego doszedłem:

\(\displaystyle{ \int_{-1}^{3} \frac{ x^{2}dx }{ \sqrt{\left( x+1\right) \left( 3-x\right) } } = \int_{-1}^{a} \frac{ x^{2}dx }{ \sqrt{\left( x+1\right) \left( 3-x\right) } } + \int_{a}^{3} \frac{ x^{2}dx }{ \sqrt{\left( x+1\right) \left( 3-x\right) } }}\)

Dalej rozbijam to na dwie granice i biorę a równe 1 (np)

\(\displaystyle{ \lim_{ b\to -1^{+} } \int_{b}^{1} \frac{ x^{2}dx }{ \sqrt{\left( x+1\right) \left( 3-x\right) } } + \lim_{ c\to 3^{-} } \int_{1}^{c} \frac{ x^{2}dx }{ \sqrt{\left( x+1\right) \left( 3-x\right) } }}\)

Teraz zajmuje się pierwszą całką:

\(\displaystyle{ \int_{b}^{1} \frac{ x^{2}dx }{ \sqrt{\left( x+1\right) \left( 3-x\right) } }}\)

Tutaj korzystam z jakiegoś podstawienia którego nazwy nie pamiętam ( kojarzy ktoś?)

\(\displaystyle{ t\left( x+1\right) = \sqrt{\left( x+1\right)\left( 3-x\right) }}\)

Podnoszę obie strony do kwadratu i skracam \(\displaystyle{ x+1}\)

\(\displaystyle{ t^{2} \left( x+1\right) = 3-x}\)

Z tego wyliczam \(\displaystyle{ x}\), który wychodzi \(\displaystyle{ \frac{3-t}{t^{2} +1}}\)

Liczę pochodną dx, która wychodzi \(\displaystyle{ \frac{-t^{2} +6t +1}{ \left( t^{2}+1 \right) ^{2} }}\)

Dalej zmieniam granice całkowania, wyliczam mianownik, czyli\(\displaystyle{ t(x+1)}\), gdzie w miejsce x wstawiam to co wyliczyłem. Tu się powinno poskracać i wyjść coś sensownego. Ale nie wychodzi.

Ma ktoś jakiś pomysł?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Całka oznaczona

Post autor: Chromosom »

latwiej bedzie metoda wspolczynnikow nieoznaczonych
maciek.bz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 11 kwie 2009, o 13:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

Całka oznaczona

Post autor: maciek.bz »

A mógłbyś zacząć?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Całka oznaczona

Post autor: Chromosom »

... eoznaczona
w rozdziale "calkowanie funkcji niewymiernych" jest to opisane
ODPOWIEDZ