zbieznosc calek niewlasciwych, kryt. porownawcze

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Anka20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 16 lut 2010, o 15:37
Płeć: Kobieta
Podziękował: 10 razy

zbieznosc calek niewlasciwych, kryt. porownawcze

Post autor: Anka20 »

1. \(\displaystyle{ \int_{1}^{ \infty } \frac{dx}{ \sqrt[3]{x ^{4} +1} }}\)
to bedzie tak?
\(\displaystyle{ 0 \le \frac{1}{ \sqrt[3]{x ^{4} +1} } \le \frac{1}{ \sqrt[3]{x ^{4} } }}\)

2. \(\displaystyle{ \int_{0}^{ \infty }e ^{-x}cos ^{2}x dx}\)
\(\displaystyle{ 0 \le e ^{-x}cos ^{2}x \le e ^{-x}}\)
dobrze?
Ostatnio zmieniony 7 lut 2011, o 13:13 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączono z wątkiem http://www.matematyka.pl/237690.htm
Awatar użytkownika
msx100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 29 sie 2007, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RP
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 51 razy

zbieznosc calek niewlasciwych, kryt. porownawcze

Post autor: msx100 »

szacowania są ok.
ODPOWIEDZ