Witam, mam problem z taką całką:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dx}{ (sinx)^{4} }}\)
Liczę ją metodą uniwersalną tak:
a)podstawienie:
\(\displaystyle{ tgx=t,
x=arctgt,
dx= \frac{dt}{1+ t^{2} }}\)
Z tej metody:
\(\displaystyle{ (sinx)^{2}= \frac{ t^{2} }{1+ t^{2} }}\)
Po uproszeniu dochodzę do czegoś takiego:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1+ t^{2} }{ t^{4} }= \frac{ t^{-3} }{-3}+ \frac{ t^{-1} }{-1}}\)
Wracam do podstawienia sinx=t. Czy dobrze liczę tą całkę?, wynik w odpowiedziach jest inny. Dzięki za pomoc.
Całka trygonometryczna
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Całka trygonometryczna
Źle robisz....
Zrób tak: \(\displaystyle{ \int \frac{1}{\sin^4 x} \mbox{d}x = \int \frac{\frac{1}{\sin^2 x}}{\sin^2 x } \mbox{d}x}\)
I teraz podstawienie: \(\displaystyle{ t= \ctg x}\)
Zrób tak: \(\displaystyle{ \int \frac{1}{\sin^4 x} \mbox{d}x = \int \frac{\frac{1}{\sin^2 x}}{\sin^2 x } \mbox{d}x}\)
I teraz podstawienie: \(\displaystyle{ t= \ctg x}\)
Całka trygonometryczna
Takiej metody nie znam, ale co jest dokładnie źle w mojej metodzie ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam