całka oznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
pozorqa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 11 mar 2009, o 21:26
Płeć: Kobieta

całka oznaczona

Post autor: pozorqa »

mam całkę:
\(\displaystyle{ \int_{- \frac{1}{2} }^{1} tgx \mbox{d}x =\left[ -ln\left| cosx\right| \right] {1 \choose - \frac{1}{2} } = -ln\left| cos1\right| + ln\left| cos \frac{1}{2} \right|}\)
dobrze? ile to wynosi??
ps. sorry za ten zapis w nawiasie-- 23 sty 2011, o 00:20 --nie wiem co zrobić z ln0
miodzio1988

całka oznaczona

Post autor: miodzio1988 »

a gdize masz tutaj niby \(\displaystyle{ ln0}\)?
pozorqa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 11 mar 2009, o 21:26
Płeć: Kobieta

całka oznaczona

Post autor: pozorqa »

cos1=0 to mam stąd ln0
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

całka oznaczona

Post autor: Althorion »

\(\displaystyle{ \cos 1 \neq 0}\)
ODPOWIEDZ