całka nieoznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
capeverde
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 15 sty 2011, o 00:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełmno
Podziękował: 1 raz

całka nieoznaczona

Post autor: capeverde »

Mam problem z ruszeniem jednego z przykładów, podejrzewam, że jest to metoda podstawienia, ale dochodzę do momentu, gdzie nic już nie mogę dalej wymyślec, czy mógłby ktoś pomóc?

\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{e ^{arctg(2x)} }{1+4x ^{2}} dx}\)

\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{x}{ \sqrt{1-x ^{4}}} dx}\)
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

całka nieoznaczona

Post autor: Gacuteek »

Podstawienie \(\displaystyle{ t=arctg(2x)}\), rozwiązanie wychodzi w jednym kroku.
Kolejna całka \(\displaystyle{ t=x^{2}}\)
capeverde
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 15 sty 2011, o 00:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełmno
Podziękował: 1 raz

całka nieoznaczona

Post autor: capeverde »

W 1. przykładzie to \(\displaystyle{ 4x^{2}}\) przeszkadza. A to wychodzi z podstawienia dalej ok: \(\displaystyle{ dx= \frac{1+x^{2}}{2} dt}\) ?

Jeżeli ktoś mógłby się pokusić o pełne rozwiązania, byłbym wdzięczny, dopiero zaczyna z całkami i trafiają się problemy aktualnie nie do przejscia dla mnie.
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

całka nieoznaczona

Post autor: Gacuteek »

nic nie przeszkadza. \(\displaystyle{ \left( arctg(2x)\right)'= \frac{2}{1+4x^{2}}}\) .
ODPOWIEDZ