Sprawdzenie całki :

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Maturzysta909090
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 25 gru 2009, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Sprawdzenie całki :

Post autor: Maturzysta909090 »

\(\displaystyle{ \int x^{2} \sin x \mbox dx =\left| u=x^2, du=2x\mbox dx, dv= \sin x \mbox dx, v=- \cos x \right| = -x^2 \cos x -2 \int x \cos x =\\=-x^2 \cos x +2x \cos x -2 \int \cos x \mbox dx=-x^2 \cos x +2x \cos x -2 \sin x +C}\) Mógłby ktoś sprawdzić tą całkę ? Chyba źle to zrobiłem więc proszę od razu o wskazanie błędów
Ostatnio zmieniony 8 sty 2011, o 13:34 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10356
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1272 razy

Sprawdzenie całki :

Post autor: Chromosom »

po pierwszym calkowaniu przez czesci jest zly znak (cosinus ma znak ujemny, calka tez wiec razem dodatni) i poza znakami dobrze
ODPOWIEDZ