całki powierzchniowe niezorientowane

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
wenia109
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 18:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLSKA

całki powierzchniowe niezorientowane

Post autor: wenia109 »

Proszę o wskazówki przy obliczaniu całek
\(\displaystyle{ \iint_{ \sum}(x ^{2}+y ^{2})dS}\) gdzie \(\displaystyle{ \sum}\) jest sferą \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}+z ^{2}=R ^2}\)
\(\displaystyle{ \iint_{ \sum}(x +y+z)dS}\) gdzie \(\displaystyle{ \sum}\) jest częścią płaszczyzny \(\displaystyle{ x +y+z=1}\) położoną w pierwszym oktancie układu współrzędnych
\(\displaystyle{ \iint_{ \sum} \sqrt{x ^{2}+y ^{2} }dS}\) gdzie \(\displaystyle{ \sum}\) jest powierzchnią boczną stożka \(\displaystyle{ z= \sqrt{x ^{2}+y ^{2}}}\), \(\displaystyle{ z \leqslant 3}\)
aro333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 25 lis 2009, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłowice

całki powierzchniowe niezorientowane

Post autor: aro333 »

1: użyj wzoru gaussa
2 i 3: zrzutuj dany obszar całkowania na płaszczyzny XY, XZ ,YZ policz całki podwójne względemn tych obszarów i zsumuj je
ODPOWIEDZ